Motorna ulja štite motor i njegove dijelove

Za kvalitetan rad motora automobila je uz razne druge čimbenika iznimno važno i kvalitetno motorno ulje. Tokom vožnje se dijelovi motora konstantno gibaju i stvaraju trenje. Motorno ulje ima funkciju da umanjuje to trenje i na taj način sprečava trošenje tih dijelova motora. 

Kontrola i vrijeme zamjene ulje

Postoje razne informacije vezane uz optimalno vrijeme za zamjenu ulja. Treba ih uzeti s rezervom jer nemaju svi vozači isti režim vožnje niti prelaze isti broj kilometara. Dok neki gotovo svakodnevno sjedaju u automobil i prelaze puno kilometara, neki svega par puta mjesečno koriste automobil. Ako sve to uzmemo u obzir, preporuča se kontrolirati razinu ulja otprilike na svakih 1000 prijeđenih kilometara. Kontrola se vrši tako da se prvo iz spremnika za ulje izvuče i očisti kontrolna šipka. Nakon toga se kontrolna šipka vraća u spremnik i ponovo izvlači. Nakon toga se ne njoj može vidjeti kolika je razina ulja. Idealna razina je između oznaka min i max. Isto tako, bez obzira na uvjete vožnje, preporučljivo je motorno ulje zamijeniti novim barem jednom godišnje kako bi bili sigurni da optimalno štiti sve dijelove motora.

motorna-ulja

Oznake na pakiranju i odabir ulja

Mnogi novi vozači koji nemaju iskustva sa kupovinom ulja se često iznenade kad vide različite oznake na uljima pa ne znaju što odabrati. Tako multigradna ulja imaju uvijek napisana dva broja. Prvi broj označava viskoznost ulja na niskim temperaturama. Viskoznost je mjera za protočnost ulja kroz motor. Kada je motor hladan i ako je gustoća ulja previsoka, ulje neće cirkulirati unutar motora. Isto tako, kada je motor vruć, a gustoća ulja preniska, neće doći do cirkulacije ulja unutar motora. Iza oznaka viskoznosti obično dolazi slovo W što znači da će ulje biti funkcionalno i zimi, tijekom niskih temperatura. I iza njega dolazi zadnji broj koji označava viskoznost ulja na visokim temperaturama.
Prilikom odabira ulja najbolje je slijediti savjet proizvođača automobila i kupovati ono koje je on preporučio. Na tržištu je prisutno mnogo proizvođača ulja, ali tokom vremena i nakon raznih testova kao najbolja ulja nametnula su se ona koja proizvode sljedeći proizvođači: Shell, Total, Castrol, Mobil1 i Elf.
Isto tako, najbolje ulje ne mora uvijek biti ono najskuplje. Ono što je važnije od same cijene je to da se ulje treba redovito mijenjati kako bi motor stalno optimalno radio.

https://www.youtube.com/watch?v=3Dk4qboEpr0

Članci iz iste kategorije: