Briga o optimalnom radu motora automobila

U automobilima se danas nalaze sve snažniji motori. Imaju više kilovata i više konjskih snaga. Samim time, sve su napredniji i sastavljeni su od brojnih dijelova koji se troše pri trenju koje se razvija prilikom rada. Kako se ne bi prebrzo trošili, potrebna je neka tekućina koja će ih podmazivati. U te svrhe se u automobilima koriste motorna ulja. 

Mnogi vozači ne znaju puno o njima, osim činjenice da ih je potrebno povremeno zamijeniti te ih mijenjaju periodički, kada odvoze svoj automobil na servis. Mogu se pronaći u brojnim trgovimama, u kojima se osim njih može pronaći i auto kozmetika i razni drugi autodijelovi.

Opće informacije o podmazivanju motora

Pri radu motora, brojni njegovi sastavni dijelovi dolaze u kontakt te u slučaju da nema nekog podmazivanja, brzo bi došlo do njihovog habanja, što bi u konačnici moglo imati vrlo loše posljedice za motor. Zato se u posebne spremnike sipaju motorna ulja za automobil čiji glavna zadaća je upravo sprječavanje tog oštećenja dijelova motora. Osim toga, automobilska motorna ulja djeluju i kao premaz na tim dijelovima te na taj način sprječavaju ulazak kisika. Na taj način se smanjuje pojava korozije, odnosno hrđe.

Osim toga, motorno ulje u automobilu je zaslužno i za odvođenje topline te i na taj način štiti motor. Popravak motora može biti jako skup pa je svakako dobro na vrijeme sipati motorno ulje u automobil.

Vrste motornih ulja

Auto motorna ulje se mogu podijeliti u 3 kategorije:

  • Mineralna 
  • Sintetička
  • Polusintetička

Najjeftinija su mineralna motorna ulja, a ona su zapravo produkt destilacije drveta, ugljena i nafte. Ona su se koristila u automobilima starije generacije, no njihova svojstva nisu dovoljno dobra kako bi zadovoljila dobro podmazivanje automobila nove generacije. U te svrhe se koriste sintetičke i polusintetičke varijante. Njima su uglavnom dodani još neki aditivi kako bi bila dovoljno učinkovita za podmazivanje dijelova modernih motora automobila.

Dostupnost u trgovinama s autodijelovima

Motorna ulja za automobil možete kupiti u brojnim trgovinama s autodijelovima, od raznih proizvođača i raznih kategorija. Svaka vrsta automobila ima određene preporuke koje se tiču konkretne kategorije pa to svakako uzmite u obzir. Ako niste sigurni koje motorno ulje odabrati za svog limenog ljubimca, uvijek se možete raspitati kod trgovca ili proizvođača. 

U trgovinama s autodijelovima i autoopremom možete pronaći i druge dodatke za vaše vozilo, koji bi vam također mogli biti od koristi, kao što su akumulatori, auto kozmetika i dr.

Oznake na pakovanjima motornih ulja

Ako se sami zaputite u kupnju motornih ulja, osim različitih proizvođača, primijetit ćete i različite oznake na pakovanjima. Kao što je ranije navedeno, današnji automobili i njihovi napredniji motori trebaju bolje podmazivanje što mogu osigurati multigradna ulja. Takva pakovanja imaju naznačena dva broja koja pokazuju sposobnost zaštite motora pri visokim i niskim temperaturama. Prvi broj označava viskoznost pri niskim temperaturama i protok ulja tijekom zimskih mjeseci. Što je taj broj niži, znači da je i manja gustoća ulja u vrijeme niskih temperatura. Nakon toga obično dolazi slovo W, što je prvo slove engleske riječi Winter, čime se označava da je ulje prikladno i za korištenje zimi. 

Nakon toga slova nalazi se drugi broj, koji prikazuje viskoznost pri visokim temperaturama. U praksi to znači, da što je taj broj viši, ulje će ostati gusto pri visokim temperaturama. Stoga je potrebno odabrati motorna ulja odgovarajuće viskoznosti jer će tako motor vašeg automobila raditi učinovitije, trošit će nešto manje goriva, a ujedno će i njegovi dijelovi biti zaštićeni. Kada je riječ o samim proizvođačima, odlučite li se za, primjerice, Shell, Castrol, Mobil 1 i slične, zasigurno nećete pogriješiti jer su se oni već dokazali svojom kvalitetom među brojnim vozačima. 

Auto kozmetika za ljepši izgled automobila 

Auto kozmetika je naziv za skupinu proizvoda koji se koriste sa poboljšanje izgleda vašeg automobila. Proizvodi auto kozmetike se dijele na one koji su namijenjeni za:

  • Unutrašnji dio automobila
  • Vanjski dio automobila

Auto kozmetika za unutrašnjost automobila sastoji se od brojnih sprejeva kojima možete očistiti sjedala, plastične dijelove, obrisati prašinu i sl. Također, možete pronaći i razne mirise kojima ćete boravak u automobilu učiniti ugodnijim iskustvom.

Kada je riječ o autokozmetičkim proizvodima za vanjski dio automobila, ima ih raznih vrsta. Vrlo popularni su auto šamponi s kojima ćete u kombinaciji s vodom učinkovito očistiti svoje vozilo od razne prljavštine. Također, možete pronaći i razne paste za poliranje za popravak sitnih oštećenja na karoseriji te razne druge dodatke kojima ćete vrlo detaljno očistiti svoj automobil i dati mu prekrasan vanjski sjaj.

Članci iz iste kategorije: