Srce svih električnih komponenti vozila

Akumulator za auto ključna je komponenta koja omogućuje pokretanje vozila i napajanje električnih sustava. Mnogi ga zato zovu srcem svih električnih komponenti vozila. Ako on nije ispravan, automobil ne bi mogao pokrenuti motor niti koristiti osnovne funkcije poput svjetala, radija ili klimatizacije. 

Razumijevanje rada, održavanja i njegove zamjene može produžiti njegov vijek trajanja i osigurati pouzdanost vozila. U ovom članku ćemo istražiti vrste automobilskih akumulatora, kako odabrati pravi model, savjete za održavanje i znakove kada je vrijeme za zamjenu.

Saznajte sve o vrstama akumulatora za auto

Akumulator za auto dolazi u nekoliko različitih vrsta, a svaka od njih ima određene prednosti i nedostatke. Najčešće korišteni tip je olovno-kiselinski akumulator, koji je poznat po svojoj pouzdanosti i relativno niskoj cijeni. Ova vrsta sadrži olovne ploče i sumpornu kiselinu, stvarajući kemijsku reakciju koja pohranjuje električnu energiju. 

ispravan akumulator za auto
Ako akumulator za auto nije ispravan, automobil ne bi mogao pokrenuti motor niti koristiti osnovne funkcije poput svjetala, radija ili klimatizacije. 

AGM akumulatori su poboljšana verzija olovno-kiselinskih, koja koristi staklena vlakna za apsorpciju kiseline, što ih čini otpornijima na vibracije i curenje. Litij-ionski akumulatori, iako skuplji, nude veću energetsku gustoću i duži vijek trajanja, ali se rijetko koriste u standardnim automobilima zbog visokih troškova.

Kako odabrati najbolji model za vaš automobil

Odabir pravog akumulatora za automobil ovisi o nekoliko faktora, uključujući specifikacije proizvođača vozila, klimatske uvjete i način vožnje. Prvo, provjerite upute proizvođača vozila kako biste saznali:

  • Preporučeni kapacitet
  • Dimenzije

Također, uzmite u obzir klimatske uvjete u kojima vozite. U hladnijim klimama, auto akumulator s većim kapacitetom hladnog pokretanja (CCA) može biti potrebniji, dok u toplijim područjima, otpornost na visoke temperature može biti važnija. Način vožnje također je važan pri odabiru. Ako često vozite kratke udaljenosti, razmislite o modelu koji se brže puni. Konačno, birajte renomirane marke koje nude jamstvo i dobru korisničku podršku.

Savjeti za održavanje automobilskog akumulatora

Pravilno održavanje akumulatora za auto važno je za njegov dug vijek trajanja i pouzdan rad. Redovito provjeravajte razinu elektrolita u modelima koji to dopuštaju i dopunite destiliranom vodom ako je potrebno. Očistite kleme od korozije kako biste osigurali dobar električni kontakt; to možete učiniti mješavinom sode bikarbone i vode. 

akumulator za auto zamjena
Testovi akumulatora za auto možda neće biti 100% točni ako koristite opremu za testiranje koja ne pokriva cijeli spektar uključujući stanje napunjenosti, zdravstveno stanje i profiliranje vodljivosti ili ako je vaš postupak pogrešan.

Pazite da akumulator za auto uvijek bude čvrsto pričvršćen, kako bi se izbjegla oštećenja uslijed vibracija tijekom vožnje. Redovito provjeravajte napon. Ako pada ispod 12,4 volti, može biti potrebno punjenje. Također, izbjegavajte ostavljanje električnih uređaja uključenih kada motor nije u pogonu kako biste spriječili pražnjenje akumulatora. Ova komponenta vozila se kao i razni drugi rezervni dijelovi za auto može kupiti online.

Kada je vrijeme za zamjenu ovog važnog dijela automobila

Prepoznavanje znakova kada je vrijeme za zamjenu akumulatora za auto može spriječiti neugodne situacije poput nemogućnosti pokretanja vozila. Jedan od prvih znakova slabljenja je poteškoća pri pokretanju motora, osobito u hladnim uvjetima. Ako primijetite da svjetla automobila postaju prigušena ili ako električni sustavi ne rade ispravno, to može ukazivati na problem s akumulatorom. 

Trebate nov akumulator za auto i želite ga sami zamijeniti? Pogledajte naš video kako biste saznali kako.

Također, ako je stariji od tri do pet godina, možda je vrijeme za zamjenu, čak i ako ne pokazuje očite znakove kvara. Redovito testiranje u servisnim centrima može vam dati točniju procjenu njegovog stanja i pomoći u planiranju zamjene prije nego što potpuno otkaže. Zato pri posjetu automehaničaru, svakako zatražite i da vam provjeri njegovo stanje jer bolje da ga pravovremeno zamijenite, nego da ostanete negdje na cesti i ne možete pokrenuti vozilo.

Kupnja rezervnih dijelova za auto online

Kada su u pitanju rezervni dijelovi za auto online kupnja je sve češći odabir vozača. To i ne čudi s obzirom na brojne prednosti koje nudi. Tako kad se kupuju rezervni dijelovi za auto online, možete očekivati da ćete sve pronaći na jednom mjestu i da ćete vrlo jednostavno pronaći što vam je potrebno. A to je tome tako jer mnoge web trgovine imaju mogućnost da sami odaberete svoj model auta, a onda će vam se prikazati samo oni rezervni dijelovi za auto online koji su s njime kompatibilni.

rezervni dijelovi za auto online na jednom mestu
Kad kupujete rezervne dijelove za auto online, ćete jednostavno pronaći sve što vam je potrebno na jednom mjestu.

Na ovaj način ćete svakako ubrzati cijeli postupak traženja i kupnje autodijelova jer nećete morati obilaziti više trgovina i sve ćete vrlo brzo pronaći. Kada se tome dodaju i često niže cijene od kupnje u fizičkim trgovinama, jasno je zašto se sve više vozača odlučuje za tu opciju. Zbog toga je kupnja rezervnih dijelova online iz godine u godinu sve popularnija, a sigurno se može očekivati i daljnji rast ovakvog načina kupnje u godinama koje dolaze.

Članci iz iste kategorije: