Vozači se pribojavaju praznog akumulatora

Uloga akumulatora u automobilu

Akumulator u automobilu predstavlja izvor energije. On služi kako bi svi potrebni dijelovi u automobilu dobili struju. Najvažniji je svakako pri paljenju motora i ako se ispraznio, ne može isporučiti struju motoru i on se neće moći upaliti. Osim za paljenje motora, on i svim ostalim dijelovima automobila koji trebaju energiju nastoji je i pružiti. Poznato je da su danas automobili pretrpani s brojnim elektroničkim uređajima pa su automobilski akumulatori sve snažniji, kako bi mogli izdržati sve za što su potrebni.

Problem je što će vas u većini slučajeva prazan akumulator za auto jednostavno iznenaditi. A to je ono najgore. Primjerice, uđete ujutro u auto kao i svakog dana da biste krenuli na posao, ali auto ne želi upaliti.

Česti razlog pražnjenja akumulatora

Iako se akumulator automobila s vremenom prazni, treba očekivati da će biti funkcionalan barem nekoliko godina. Ukoliko vam se ranije isprazni, postoji mogućnost da se to dogodilo vašom greškom. A dva najčešća potrošača koja vozači zaboravaju ugasiti su:

  • Svjetla
  • Auto radio

Primjerice, mnogi nakon što se negdje parkiraju, zaborave ugasiti svjetla. Ostavite li tako upaljena svjetla nekoliko puta, ispraznit će se akumulator. Drugi veliki potrošač kojeg imaju gotovi svi automobili je auto radio. Ostavite li ga upaljenog preko noći, a ako već imati slab akumulator, postoji mogućnost da ujutro nećete moći pokrenuti motor. Ove dvije situacije su u nekim modelima automobila riješene pomoću senzora i zvučnih signala, ili funkcijom autoisključivanja. To znači da će vas automobil pri izlasku iz auta zvučnim signalom upozoriti da su vam ostalo upaljena svjetla ili auto radio. A ako to zanemarite, nakon određenog vremena će sam ugasiti svjetla ili će se ugasiti auto radio.

Članci iz iste kategorije: