Alternator kao važan dio automobila

Kada bi vas netko pitao koji dio automobila je zaslužan za opskrbu raznih uređaja u automobilu s električnom energijom, mnogi bi odmah pomislili na akumulatore. To je na određeni način točno, no su druge strane svakako treba spomenuti još jedan dio, a to je auto alternator. On generira izmjeničnu struju, a kao jedna od osnovnih funkcija spominje se i punjenje akumulatora.

U počecima automobilske industrije oni su bili dosta slabi i nisu mogli proizvesti dovoljno energije. No, s napretkom tehnologije, ovaj automobilski dio je također dosta napredovao.

Alternator - izmenična struja
Alternator generira izmjeničnu struju

Izmjenična i istosmjerna struja u automobilu

Ako se razumijete u autoelektriku, onda ste vjerojatno upoznati s činjenicom da je za rad akumulatora potrebna istosmjerna struja. A u uvodu smo naveli da alternator u autu proizvodi izmjeničnu struju. Kako bi mogao puniti akumulator, on posjeduje i posebni usmjerivač koji je zadužen za pretvaranje izmjenične struje u istosmjernu. 

U prošlosti su tu funkciju pretvorbe energije obavljali uređaji poput regulatora napona, ili usmjerivača koji su bili vrlo velikih dimenzija pa nisu bili dobro rješenje. Tek kada je došlo do otkrića tranzistora i posebnih silicijevih dioda, koji su bili vrlo malih dimenzija, započelo je razdoblje masovne ugradnje alternatora u automobile.

Lako uočavanje problema s alternatorom

Bilo kakvi problemi vezani uz automobilski alternator lako se mogu uočiti putem kontrolne lampice koja će se pojaviti na kontrolnoj ploči u slučaju nekog kvara. Ono što je svakako važno u tom slučaju je da što prije posjetite nekog autoelektričara koji će probati pronaći uzrok kvara. U većini slučajeva će uspjeti otkloniti taj kvar bez potrebe za zamjenom cijelog autodijela, no ponekad će ipak biti potrebna kompletna zamjena.

Problemi sa automobilski alternatorem
Bilo kakvi problemi vezani uz automobilski alternator lako se mogu uočiti putem kontrolne lampice

Srećom, danas se brojni autodijelovi mogu kupiti u specijaliziranim fizičkim trgovinama, ali ujedno ih možete potražiti i online. Tako se često mogu pri kupnji autodijelova online dobiti odlični popusti, ali i puno lakše se može pronaći baš onaj odgovarajući dio.

Mogući kvarovi i njihovo otklanjanje

Jedan od najvažnijih dijelova automobilskog alternatora je remen. Vozite li automobil s dizelskim motorom, tada imate dva remena: 

  • Jedan za pogon
  • Jedan za vodenu pumpu

Upravo zbog toga, u slučaju da vozite automobil s dizelskim motorom i ako vam se i upali lampica za kvar alternatora, moći ćete nastaviti vožnju još određeni broj kilometara. U slučaju da imate auto koji ima samo jedan remen, koji ujedno služi i za pogon i za vodenu pumpu, tada je potrebno što prije posjetiti autoelektričara jer bi takav problem mogao dovesti do pregrijavanja motora. A to je ono što svakako želite izbjeći jer bi to dovelo do vrlo velikih troškova.

Princip rada alternatora

Sustav koji je zadužen za opskrbu električnom energijom svih uređaja u automobilu sastoji se od više autodijelova. No, dva najvažnija su svakako akumulator i alternator te se oni međusobno nadopunjuju. Sam auto alternator se sastoji od više namota čija funkcija je stvaranje struje na statoru. Njegov princip rada može se usporediti s dinamom, koji se na biciklima koristi za stvaranje električne energija za svjetla. Razlika ipak postoji jer alternator pokreće motor.

Jedan od savjeta za vozače je svakako da pripaze da ne zaborave ugasiti sve potrošače u automobilu prije nego ga napuste. Naime, često vozači zaborave ugasiti radio ili svjetla te ih ostave upaljene duže vrijeme. To polako troši akumulator koji će se isprazniti toliko puno da ga niti alternator neće moći napuniti. Sve to dovest će do toga da ćete morati kupiti novi akumulator.

Autoelektrika
Danas noviji automobili imaju sve više različitih električnih uređaja koji su u njih ugrađeni.

Autoelektrika kao zanimanje budućnosti

Danas brojni mladi ljudi upisuju određene škole za automehaničare. Nakon određenog razreda, morat će se opredijeliti za određenu granu automehanike. Mnogi imaju problema s odabirom jer ne znaju što bi im kasnije pomoglo u dobivanju posla. A autoelektrika kao grana autoindustrije je možda baš ono što će zadovoljiti te kriterije. Naime, danas noviji automobili imaju sve više različitih električnih uređaja koji su u njih ugrađeni. Koliko god oni bili napredni i zanimljivi, često nisu dovoljno istestirani jer se proizvođači žure što prije izaći na tržište.

Gore navedena situacija vodi k tome da su kvarovi na tim uređajima neizbježni, a tu u pomoć dolazi autoelektrika, odnosno autoelektričari koji se njome bave. Kako bi bili u korak s vemenom, autoelektričari se moraju redoviti usavršavati i adaptirati se na nove tehnologije koje će se pojavljivati. Automobila je svake godine sve više na cestama, a autolektrika je grana autoindustrije koje će vrlo vjerojatno barem jednom zatrebati vozačima tih novih i modernih automobila.

Članci iz iste kategorije: