Motocross oprema za sve avanturiste

U posljednje vrijeme sve više su se popularizirali sportovi koji su se nekada smatrali alternativnima i vrlo opasnima, a takva je situacija i s motociklizmom pa se njime tako danas bavi velik broj ljudi. Osim kupnje dobrog i kvalitetnog motocikla, svim motociklistima vrlo je važna i kupnja dobre i kvalitetne motocross opreme koja ih štiti od neželjenih ozljeda prilikom padova ili sudara s drugim sudionicima u prometu. 

Temeljna funkcija i namjena je zaštita sigurnosti motociklista,  a potom i oslikavanje njegovog osobnog stila. Tako su varijante, dizajn i modeli motocross opreme vrlo raznoliki pa svaki motociklist može izabrati nešto za sebe – od motocross hlača do motocross naočala.

Zaštita od lošeg vremena

Kao što je ranije navedeno, motocross oprema prvenstveno služi za zaštitu motociklista od lomova, udaraca i padova, odnosno od loših posljedica istih, no ona ima i druge funkcije. Naime, ona ujedno služi i kako bi motociklista zaštitila od utjecaja nepovoljnih vremenskih uvjeta poput kiše, vjetra i hladnoće. Napravljena je od posebnih, kvalitetnih i nepropusnih materijala koji štite motociklista za vrijeme vožnje u nepovoljnim vremenskim uvjetima. 

Osim kupnje dobrog i kvalitetnog motocikla, svim motociklistima vrlo je važna i kupnja dobre i kvalitetne motocross opreme.

U tom smislu prilikom odabira motocross opreme valja obratiti pozornost na to da bude udobna i ugodna za vožnju te da ima sve potrebne specifikacije poput vodonepropusnosti ili vjetronepropusnosti te da je podstavljena kvalitetnim i ugodnim materijalima koji zadržavaju toplinu.

Širok asortiman u moto trgovinama

Ukoliko ste netko tko se tek počeo interesirati za motocross opremu te niste upućeni u to što sve ona obuhvaća, a ta informacija vam je potrebna kako biste kupili sve nužne komade za bezbrižnu i sigurnu vožnju. Zato u nastavku donosimo kratak vodič za kupnju. 

Naime, popularizacijom motociklizma, asortiman motrocross opreme se uvelike povećao pa je tako danas na tržištu prisutan velik broj modela i vrsta. Kao osnovne kategorije motocross opreme navode se:

  • Kaciga za glavu
  • Morocross odjeća
  • Motocross obuća
  • Motocross dodaci (motocross naočale, razni štitnici i slični dodaci)

Sada kada ste upućeni u sve dijelove možete pristupiti kupnji i odabrati najbolje komade za sebe.

Neizostavan dio opreme za vožnju motocikla

Kada govorimo o opremi za motocross, kao apsolutno neizostavan dio navodi se motocross kaciga. Naime, to je jedan od najvažnijih dijelova zbog toga što štiti glavu, dio tijela čije ozljede imaju najpogubnije posljedice. Upravo je zbog toga iznimno važno prilikom kupnje uložiti puno vremena u biranje one idealne za vas. 

kakovostna motocross oprema
Apsolutno neizostavan dio navodi se motocross kaciga.

Stručnjaci napominju kako kaciga ne bi smjela biti niti prevelika, ali niti premala, već bi trebala idealno prianjati, ali bez osjećaja stezanja. Kako biste bili sigurni da ste odabrali onu idealnu za vas najprije izmjerite opseg svoje glave, isprobajte nekoliko kaciga različitih proizvođača, a ono što bi trebalo presuditi je vaš osjećaj kada je nosite kao i certifikat kvalitete koji one najkvalitetnije posjeduju.

Birajte kvalitetu motocross opreme

Nakon kupnje kacige, vrijeme je za kupnju ostatka opreme kao što su motocross odjeća i obuća. Ono što stručnjaci navode kao savjet je svakako to da ne kupujete ono što je cjenovno najpristupačnije, posebno kada su cijene nevjerojatno niske jer vam u tom slučaju nitko ne garantira kvalitetu tih proizvoda. Baš kao i kaciga i ostatak opreme poput hlača, jakne, motocross naočala i rukavica mora biti iznimne kvalitete te mora posjedovati određene certifikate koji tu kvalitetu i potvrđuju. 

Naime, tijekom vožnje motocikla može doći do različitih padova, do sudara, zapaljenja i slično te je važno imati odjeću koja će vas maksimalno zaštititi. Isto tako, tijekom vožnje nerijetko dolazi i do promjena vremena pa na početku vožnje može biti iznimno sunčano i toplo, a već za sat vremena može padati kiša pa je dobro imati motocross opremu koja vas štiti i u tom smislu.

velik izbor motocross opreme
Vrijeme je za kupnju ostatka opreme kao što su motocross odjeća i obuća.

Motocross naočale kao važan dio

Jedan od najčešće traženih motocross dodataka svakako su motocross naočale čiji je izbor vrlo individualan te uvelike ovisi o tome kakav motocikl vozite, načinu na koji vozite te uvjetima u kojima vozite. Naime, motocross naočale razlikuju se i s obzirom na svoj okvir, ali i s obzirom na vrstu stakla, odnosno leće. Tako razlikujemo sljedeće vrste motocross naočala:

  • Klasične 
  • Sportske 
  • Fleksibilne 
  • Fiksne 
  • Tonirane 
  • Prozirne 

Osim prema vrsti i načinu vožnje te uvjetima u kojima najčešće vozite, motocross naočale, a posebno njihovi okviri mogu se birati i s obzirom na vaš osobni motoristički stil. Izbor je zaista velik, a jedini pravi kriteriji kojim se treba voditi su sigurnost i zaštita.

Članci iz iste kategorije: