Usporedba 3 najveće automobilske kompanije

Promatramo li najveće proizvođače automobila na 3 najveća tržišta, lako je izdvojiti tri najveća proizvođača automobila. Na azijskom tržištu je to Toyota, na europskom Volkswagen, a na američkom General Motors.

Tesla Model S

Toyota

Toyota je nastala izdvajanjem iz tvrtke Toyota Industries 1937.g. Dok je još bila dio te tvrtke, 1936.g. razvili su svoj prvi osobni automobil, Toyotu AA. Zbog uspjeha tog automobila, odlučili su napraviti zasebnu kompaniju koja će se bazirati isključivo na proizvodnji automobila. Sjedište im je u Japanu, u gradu Toyoti. 2011.g. Toyota je bila na 3. mjestu u svijetu po proizvodnji automobila i to mjesto je zadržala i 2012.g. 2014.g. rekordnom prodajom od nešto više od 10 milijuna primjeraka automobila zauzela je prvo mjesto.
Osim po proizvodnji klasičnih automobila, Toyota drži još jedan rekord. Trenutno su najveći proizvođač hibridnih automobila. Njihov glavni adut na tom području je Prius, dostupan u nekoliko različitih modela. Njegova prodaja započela je 1997.g. Prodaja hibridnih vozila diljem svijeta dosegla je brojku od milijun vozila 2007.g., a već dvije godine kasnije taj je broj udvostručen. 2013.g. broj se popeo na impresivnih 5 milijuna prodanih hibridnih automobila.
Toyota se također uključila i u razvoj električnih vozila. U tu svrhu su sklopili ugovor s tvrtkom Tesla koje se bavi proizvodnjom isključivo električnih vozila. Tijekom godina na tržište su izbacili nekoliko modela električnih automobila, ali njihova prodaja nije ispunila očekivanja. Iz tog razloga odlučili su prestati s proizvodnjom te vrste automobila.

Volkswagen

Tvrtka Volkswagen osnovana je 1937.g., a globalna kompanija Volkswagen Group osnovana je 1975.g. Tu grupu osim Volkswagena čine i Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Seat i Škoda. Koliko je velika ta grupacija govori podatak da su 2013.g. na listi Fortune Global 500 bili na 9. mjestu po veličini svih kompanija svijeta. Najpoznatiji modeli ovog proizvođača su Golf, Passat i Beetle. 2010.g. prijavili su rekordnu prodaju od preko 6 milijuna vozila u svijetu. Zemlje u kojima je Volkswagen dominantan po prodaji su Njemačka i Kina. Veliki udarac za ovu tvrtku bio je skandal koji se dogodio u 2015.g. Otkriveno je da je tvrtka varala na testovima vezanim uz štetnost njihovih automobila za okoliš. To ih je koštalo mnogo novca, ali prije svega tvrtka je došla na loš glas i mnogi koji su razmišljali o kupovini njihovih automobila su odustali.

General Motors

General Motors osnovan je 1908.g. u Michiganu. Iste godine kupili su tvrtke Buick i Oldsmobile. Odlično su poslovali sve do 2009.g. kada su usred velike ekonomske krize došli do bankrota. No, tvrtka je rekonstruirana i s novim kapitalom dobili su vjetar u leđa. Do novog potrebnog kapitala došli su izlaskom na burzu 2010.g. i to je bila jedna od 5 najvećih javnih ponuda dionica dotada.U njihovom vlasništvu je 12 auto kompanija(Opel, Chevrolet, Cadillac, itd). Osim u proizvodnji osobnih automobila, tvrtka je poznata i u svijetu trkaćih automobila. Mnogi njihovi redizajnirani automobili postizali su odlične rezultate na raznim automobilskim natjecanjima, poput WTCC, Nascar, IRL, itd. Kroz kompanije koje imaju u vlasništvu, proizvode i ostale tipove automobila koji postaju sve traženiji, poput hibridnih i električnih automobila.

Članci iz iste kategorije: