Saznajte sve o motornim uljima za automobil

U automobil se danas moraju ulijevati razne tekućine kako bi sve besprijekorno funkcioniralo. Tekućine koje su vrlo bitne su one koje su važne za rad motora. Budući da se motor može smatrati srcem svakog automobila, vrlo je važno osigurati njegov nesmetan rad. Primjerice, vrlo je važna rashladna tekućina koja će osigurati njegovo učinkovito hlađenje.

A kad je riječ o raznim dijelovima motora, vrlo je važno da su oni dobro podmazani kako ne bi došlo do njihovog habanja. U te svrhe se u poseban spremnik ulijevaju motorna ulja koje osim te funkcije imaju i još neke.

Optimalna razina motornih ulja u automobilu

Kako bi vaš motor u automobilu dugo i učinkovito radio, potrebno je da su u njemu optimalne razine svih potrebnih tekućina. Ista stvar je i kada su u pitanju motorna ulja u automobilu. Zato je vrlo važno provjeravati njihovu razinu barem jednom godišnje, a ako radite puno kilometara svake godine, onda i češće. 

Optimalna razina motornog ulja u autu će:

  • Povećati učinkovitost motora i osigurati njegov dugotrajan rad bez problema
  • Spriječiti nastanak korozije na dijelovima motora
  • Smanjiti izbacivanje štetnih tvari u atmosferu
  • Smanjiti brzo trošenje dijelova motora zbog habanja
  • Smanjiti potrošnju goriva
Kakovostno motorno olje
Kako bi vaš motor u automobilu dugo i učinkovito radio, potrebno je da su u njemu optimalne razine svih potrebnih tekućina.

Potrošnja motornog ulja

Danas se u trgovinama s autodijelovima i autoopremom mogu kupiti razne vrste motornih ulja. Proizvode ih razne tvrtke pa se primjerice možete odlučiti za one marke Castrol koja su uvijek vrlo popularna među vozačima zbog dokazane kvalitete. Potrošnja motornog ulja nije uvijek ista i može se drastično razlikovati. Ona ovisi o:

  • Vrsti vozila 
  • Načinu vožnje (brza vožnja s puno naglih kretanja i slično će utjecati na povećanu potrošnju)
  • Stanju vozila
  • Vremenskim uvjetima

Zbog svega navedenog, vrlo je važno redovito kontrolirate razinu motornog ulja u automobilu. Idete li na servis redovito svake godine, tada ga svakako zamijenite, a također se uvijek u tom trenutku savjetuje zamijeniti i uljni filter kako bi sustav učinkovito radio.

Također, nemojte zanemariti sljedeći informativni članak pod naslovomPumpica za servo volan za auto kao važan dio“.

SEA specifikacija u trgovinama s autodijelovima

Kako bi se vozači što lakše mogli snaći u moru raznih vrsta motornih ulja, uvedena je SEA specifikacija, odnosno slovo „W“ koje označava vanjski temperaturni raspon koji je prikladan za korištenje motornog ulja. Ona koja imaju tu oznaku „W“ su ona koja su namijenjena za zimske uvjete (W je oznaka za Winter). Oznake koje se kod njih mogu pronaći definiraju viskoznost i sposobnost podmazivanja na niskim temperaturama. 

Ona koja nemaju tu oznaku, prikladnija su za ljetne uvjete rada. No, današnji automobili uglavnom koriste samo ona s oznakom „W“ i upravo takva preporučuju proizvođači automobila. Ako niste sigurni koje motorno ulje za auto kupiti, pogledajte što preporučuje proizvođač vašeg automobila. Nerijetko će oni tako preporučiti i konkretnog proizvođača, primjerice Castrol motorna ulja i slično. 

Motorno olje
Kako bi se vozači što lakše mogli snaći u moru raznih vrsta motornih ulja, uvedena je SEA specifikacija.

Kupnja u web trgovinama s autoopremom

Danas sve više vozača motorna ulja za automobile kupuje putem web trgovina s autodijelovima. Razloga za to ima više, a najčešći razlozi su iznimno široka ponuda, kao i prihvatljivije cijene od onih u fizičkim trgovinama. Također, kupnjom na ovaj način ćete na jednom mjestu pronaći proizvode od više različitih proizvođača te ćete puno jednostavnije usporediti svojstva svakog proizvoda i vidjeti što vam se najviše isplati.

Još jedna odlična karakteristika kupnje na ovaj način su i recenzije drugih kupaca. Tako ako ponekad niste sigurni za koji brand se odlučiti, npr. ako razmišljate da li kupiti Castrol autoopremu i onu nekog drugog proizvođača, možda vam pomognu recenzije onih koji su već nešto kupili prije vas. Na taj način ćete puno lakše odabrati ono što vam je potrebno.

Danas sve više vozača motorna ulja za automobile kupuje putem web trgovina s autodijelovima.

Castrol nudi razne tekućine za auto

Tvrtka Castrol nudi razne vrste tekućina za auto koje će znati cijeniti svaki vozač. Tako ćete pronaći sve potrebne tekućine, od onih rashladnih pa sve do onih drugih iznimno važnih. Uz sve to, Castrol motorna ulja su oduvijek pri samom vrhu kada je u pitanju kvaliteta. Cijena Castrol proizvoda za auto je vrlo konkurentna te se zbog toga sve više vozača odlučuje upravo za kupnju njihovih proizvoda, ako nisu sigurni za kojeg proizvođača se odlučiti.

Također, Castrol autooprema je danas dostupna u brojnim specijaliziranim trgovinama s autoopremom, bilo da je riječ o onim fizičkim ili web trgovinama. A zbog velike popularnosti, brojne njihove proizvode, između ostalog i motorna ulja, možete pronaći i u nekim drugim trgovinama koje nisu specijalizirane samo za proizvode za automobile.

Članci iz iste kategorije: