Za siguran prijevoz skija postavite nosače za skije

Statistike pokazuju da sve više ljudi odlazi na zimovanje, odnosno na skijanje. Neki se odlučuju za iznajmljivanje skija na odredištu, dok neki više vole sami kupiti skije. No, ukoliko se odlučite za ovu drugu opciju, kako bi mogli prevesti skije, biti će vam potrebni još i nosači za skije na automobilu.

Nosivost

Nosivost se odnosi na broj skija koje se istovremeno mogu prevoziti. U tu namjenu koriste se posebni moduli koji se montiraju na nosače za skije. Moguće se odlučiti za module za prijevoz 2, 3, 4 i 6 pari skija. Stoga ako znate da ćete prevoziti viša pari skija, odmah kupiti odgovarajuće module kako kasnije ne bi bilo problema.

Nosači za skije uglavnom su izrađeni od aluminija, a moduli se uglavnom izrađuju od plastike velike čvrstoće. Na taj način postignuta je odlična aerodinamičnost.

Fiksni nosači za skije

Fiksni nosači za skije dugo vremena su najprodavaniji modeli. Cijenom su dosta prihvatljivi i lako se montiraju na krov automobila. Potrebno je samo pripaziti prilikom kupnje jer ovakvi nosači za skije nisu univerzalni, već se kupuju ovisno o marki automobila. To i ne i čudi, s obzirom da svaki automobil ima drugačiji oblik krova.

nosaci-za-skije

Nakon što se pričvrste na krov, možete na njih postaviti odgovarajuće module i učvrstiti skije. Skije tako možete sigurno prevoziti bez straha od ispadanja i pri velikim brzinama. Većina proizvođača jamči sigurnost i do brzina od 160 km/h, što je i više od najvećeg ograničenja od 130 km/h na autocestama.

https://www.youtube.com/watch?v=B888tlakU-o

Magnetni nosači za skije

Magnetni nosači za skije postaju sve popularniji, ali zbog nešto više cijene od fiksnih još uvijek su na drugom mjestu po prodaji. Ovi nosači za skije se još jednostavnije postavljaju jer se pomoču jakih magneta učvrste na automobil. Bitno je napomenuti da prije postavljanja, automobil na tim mjestima mora biti čist.

Također, budući da se ovi nosači za skije pričvršćuju pomoću magneta, univerzalni su pa će vam to još više olakšati kupovinu. Zbog načina postavljanja, brzina do koje proizvođači garantiraju sigurnost je nešto manja i iznosi 130 km/h. No, zbog ograničenja na hrvatskim cestama, to je i više nego dovoljno da uz poštivanje propisa ne morate prilagođavati svoju vožnju zbog prijevoza skija.

Članci iz iste kategorije: