Zaštitite sjedala i prtljažnik svog auta

Iako svi smatraju da je kupnjom automobila i obavljanjem redovitih servisa i tehničkog pregleda briga o automobilu završena, tome ipak nije tako. Naime, ukoliko želite da vaš automobil dugo bude lijep, uredan i očuvan, vrlo je važno cijelo vrijeme se brinuti o njemu. U prvom redu to se odnosi na brigu o njegovoj unutrašnjosti koju valja sačuvati kupnjom tepiha, ali i kupnjom navlaka za auto. Tako ćete zaštiti sjedišta svog automobila od nepotrebnih nečistoća i prljavštine, a čime ćete također u trenutku kada se odlučite za prodaju svog automobila moći podignuti i njegovu cijenu jer će sjedišta izgledati očuvano. 

Osim održavanja automobila čistim i očuvanim, važno ga je i dobro organizirati uz pomoć različitih organizatora za auto kako bi vam sve uvijek bilo pri ruci.

Iznenađujuće velik izbor u trgovinama s autoopremom

Iako se presvlake sjedala za auto čine tek kao usputan automobilski dodatak, tome nije baš tako. Sve većom potražnjom i ova industrija je napredovala te je vremenom naučila zadovoljavati zahtjevne kriterije i želje svojih korisnika. Upravo zbog toga danas je na tržištu moguće pronaći nekoliko vrsta navlaka za sjedala:

 • Univerzalne 
 • Tipske 
 • Sintetičke 
 • Pamučne 

Prve dvije vrste razlikuju se s obzirom na njihovu formu, ali i cijenu, dok se druge dvije razlikuju s obzirom na materijal od kojeg su napravljene, a samim tim i s obzirom na cijenu. Važno je naglasiti da i univerzalne i tipske navlake za auto mogu biti napravljene od obaju prije spomenutih materijala.

Prevleke za avtomobilske sedeže
Tipske presvlake sjedala za auto.

Najčešći izbor vozača

Kada govorimo o presvlakama za sjedala za auto jedan od najčešćih izbora svih vozača su upravo univerzalne. Naime, one su najdostupnije vozačima pa se tako mogu pronaći i u trgovinama mješovitom robom gdje ih je moguće kupiti po cijeni od oko 100 kuna. Osim što su cjenovno prihvatljive, odličan su izbor i zbog toga što pristaju svim dimenzijama sjedala u svim automobilima. Zato njihovom kupnjom sigurno nećete pogriješiti, a najčešće sadrže osam komada koje uključuju navlake za:

 • vozačevo i suvozačevo sjedalo
 • stražnju klupu, odnosno stražnje sjedalo
 • naslon za glavu
 • upravljač (opcionalno)
 • sigurnosni pojas  (opcionalno)
Univerzalne presvlake za auto
Kada govorimo o presvlakama za sjedala za auto jedan od najčešćih izbora svih vozača su upravo univerzalne.

Odličan izbor autoopreme za one dubljeg džepa

Ukoliko se nalazite u onoj skupini ljudi koja voli ulagati novac u razne dodatke za automobil poput organizatora za auto, kozmetike za auto, tepiha za auto i slično, kupnja navlaka za sjedala više klase odličan je izbor za vas. Kada je riječ o kvalitetnijim modelima, tada u prvom redu mislimo na tipske navlake za auto koje odgovaraju točno određenom modelu automobila zbog čega su skuplje. 

Osim što su izrađene od boljih materijala od onih univerzalnih, kod njih također možete i sami birati boju i materijal izrade. Zasada su najskuplje one napravljene od kože, dok su sintetičke najjeftinije.

Kupnja navlaka za sjedala više klase odličan je izbor.

Materijal auto presvlaka je važan

Kada je riječ o izboru auto presvlaka, tada je neovisno o tome radili se o univerzalnim ili tipskim, važno razmisliti o materijalu od kojeg su napravljene. Naime, danas su najpopularnije univerzalne koje su napravljene od sintetičkih materijala jer su najjeftinije, ali se i najlakše održavaju jer se najbrže suše. Ipak, one od sintetičkih materijala vrlo se brzo troše, odnosno na njima se vrlo brzo počinju pojavljivati tragovi korištenja. Tako se najčešće na vozačevom sjedalu počne stanjivati materijal, a time i više oštećivati samo sjedalo ili se pak na prednjem sjedalu počinju pojavljivati tragovi na mjestu gdje je stajao organizator za prednja sjedala. 

S druge pak strane, pamučne su kvalitetnije, sporije se troše, no zahtjevnije su za održavanje i duže se suše. Kao najbolja kombinacija tako su se pokazale navlake za sjedalo od kombinacije materijala pamuka i sintetičkog materijala.

Važno razmisliti o materijalu od kojeg su napravljene presvlake za auto.

Organizirajte stvari u automobilu

Kao što je već ranije napomenuto, osim održavanja tehničke ispravnosti automobila i njegove urednosti iznutra i izvana, vrlo je važno unutrašnjost svog automobila dobro organizirati kako bi vam uvijek sve bilo na dohvat ruke. Da bi svim vozačima i suvozačima olakšali organiziranje automobila kreirani su organizatori za auto. Tako se danas na tržištu autoopreme mogu pronaći:

 • Organizatori za prednja sjedala
 • Organizatori za prtljažnik

Ovi organizatori za auto su najčešće napravljeni od nekoliko pregrada u kojima možete držati napitke, tablet, dokumente, hranu i slične stvari koje vam mogu zatrebati. S druge strane, organizatori za prtljažnik najčešće dolaze u obliku sklopive kutije za potrepštine ili u obliku mrežice koja sprječava kotrljanje stvari po prtljažniku.

. Da bi svim vozačima i suvozačima olakšali organiziranje automobila kreirani su organizatori za auto.

Članci iz iste kategorije: