Krovna kutija je prostor za spremanje koji ste oduvijek željeli

Svaki je vozač u jednom trenutku života barem jednom poželio da je kupio auto s većim prtljažnikom. Razlog tome najčešće su trenuci kada se kreće na odmor, na dulje putovanje ili kada se nađete u situaciji da morate premještati mnogo stvari s jedne lokacije na drugu. Tada je želja za većim prtljažnikom sasvim razumljiva. 

Čemu služi krovna kutija?

Rješenje za vaš problem zove se krovna kutija i sve je popularniji dio opreme mnogih vozila. Kutija za auto jedan je od najboljih načina stvaranja dodatnog prostora u vašem automobilu bez da gubite na udobnosti koju toliko cijenite.  

Prilikom kupnje krovne kutije za automobil morate voditi brigu o nekoliko stavki jer postoji mogućnost da zaboravite na neke važne karakteristike koje vaša krovna kutija mora imati.

Ova kutija aerodinamičnog oblika služi za pohranjivanje raznog tereta ili prtljage na krovu automobila gdje je funkcija dodatnog prtljažnog prostora u potpunosti ispunjena, a da nije smanjen prostor za putnike unutar automobila. Ako ste vlasnik manjeg auta posebno ćete cijeniti ovo praktično rješenje jer krovna kutija nije skupa investicija, a može prilično povećati teretni prostor vašeg limenog ljubimca.

Kako odabrati kutiju za auto?

Prilikom kupnje krovne kutije za automobil morate voditi brigu o nekoliko stavki jer postoji mogućnost da zaboravite na neke važne karakteristike koje vaša krovna kutija mora imati. Prvo morate birati veličinu krovne kutije jer mora biti prilagođena dimenzijama vašeg vozila. Ako kupite preveliku kutiju imat ćete velike probleme s otvaranjem vrata, osobito prtljažnika. Najefikasnije rješenje su kutije koje se mogu montirati maksimalno prema naprijed kako bi se u potpunosti izbjegla mogućnost da otvorena vrata prtljažnika diraju stražnji dio kutije. 

Mora biti otporna i lagana

Drugo svojstvo koje vaša krovna kutija mora ispunjavati je otpornost, a nju ćete osigurati kupnjom kutije koja je izrađena iz vrlo kvalitetnog materijala kao što su:

  • titan
  • čelik
  • aluminij

Takve će kutije izdržati izloženost i najgorim vremenskim uvjetima poput vrućine, visokog tlaka i vlage. 

Posebno zanimljiva automobilska krovna kutija proizvedena je od otporne plastike vrhunskih performansi i ima specijalan zaštitni premaz od ogrebotina. Lagana je, jednostavno se montira i vrlo je prihvatljive cijene, ali joj je nosivost obično malo manja od drugih vrsta krovnih kutija, a nije izrađena za posebno ekstremne vremenske uvjete. 

Posebno zanimljiva automobilska krovna kutija proizvedena je od otporne plastike vrhunskih performansi i ima specijalan zaštitni premaz od ogrebotina.

Oblik utječe na aerodinamičnost automobila

Oblik krovne kutije također je veliki faktor prilikom kupnje jer neki oblici kroz godine korištenja mogu donijeti financijsku uštedu. Krovne kutije koje imaju aerodinamičniji oblik s vremenom uštede goriva jer ne stvaraju otpor automobilu tijekom vožnje. 

Ako volite svoje stvari držati na sigurnom za vas je idealni izbor krovna kutija na zaključavanje. Postoji nekoliko mehanizama zaključavanja i razlikuju se od jednog proizvođača do drugog, ali viša cijena krovne kutije obično sa sobom donosi i veću razinu sigurnosti. 

Montaža krovnih kutija nije jako zahtjevna, ali s obzirom an to da se često skidaju i stavljaju bilo bi idealno da je što jednostavnija. Najbolji proizvođači krovnih kutija potrudili su se na njih postaviti što jednostavniji mehanizam za montažu, a neke od njih možete namjestiti i s jednom rukom. 

Krovne kutije se mogu otvarati na lijevu ili desnu stranu, no neke kutije vrhunskih performansi nude obostrano otvaranje kutije što u velikoj mjeri olakšava stavljanje tereta u kutiju. 

Krovni nosači su potpora za prijevoz tereta

Krovni nosači za auto su odličan pomoćnik u prijevozu svih vrsta tereta, uključujući i krovnu kutiju. Riješit će vaš problem manjka prostora, a posebno su korisni za prijevoz tereta nestandardnog oblika. Prijevoz ljestvi, božićnih drvca i raznog građevinskog materijala bio bi nezamisliv bez krovnih nosača. Oni također služe i kao podloga za montažu krovne kutije u kojoj prevozimo dragocjeni teret koji mora biti zaštićen od vanjskih prilika. 

Krovni nosači za auto su odličan pomoćnik u prijevozu svih vrsta tereta, uključujući i krovnu kutiju.

Postoji nekoliko vrsti krovnih nosača, ovisno o tome na koji se auto montiraju i koju će vrstu tereta prevoziti. Svi automobili nemaju isti krov pa o tome ovisi i postavljanje nosača. Krovni nosač ćete birati prema onome za što ste ih namijenili jer možete kupiti:

  • univerzalne nosače za auto
  • nosače sa specijalnom namjenom

Ako prevozite samo jednu vrstu tereta trebali bi kupiti krovni nosač koji je zamišljen baš u tu svrhu. Tako ćete povećati sigurnost u prijevozu.

Krovni nosači za auto razlikuju se i po materijalu izrade pa je kvaliteta vrlo bitna stavka u kupnji. Kvalitetni nosači moraju biti izrađeni od otpornih materijala jer se nalaze na krovu i izloženi su svim vremenskim utjecajima, od ekstremne hladnoće do ekstremne vrućine. Kiše i vlaga također jako utječu na njih pa je važno uzeti materijal koji nije sklon hrđanju. Titan, aluminij i čelik oduvijek su odličan izbor za svake krovne nosače.

Članci iz iste kategorije: