Amortizeri su zaslužni za udobnost tijekom vožnje

Amortizeri su jedan od najvažnijih dijelova automobila i o njima ovisi udobnost prilikom vožnje po cesti. Budući da se nerijetko na cesti nalaze šahte, rupe i neravnine, bez njih vožnja bi bila izrazito neudobna i svaki udarac biste osjetili na sebi. Ovisno o njihovoj kvaliteti, razlikuje se udobnost tijekom vožnje automobila, a osim same udobnosti zaslužni su i za sigurnost tijekom vožnje. Kroz ovaj tekst upoznati ćemo vas s amortizerima, koji su jedan od glavnih dijelova karoserije i ovjesa.

Amortizeri
Amortizeri su jedan od najvažnijih dijelova automobila i o njima ovisi udobnost prilikom vožnje po cesti.

Uloga amortizera automobila

Automobilski amortizeri igraju značajnu ulogu njegove funkcionalnosti, a zadatak im je:

  • ublažiti vibracije automobila
  • smanjiti udarce prilikom vožnje po neravninama i rupama
  • osigurati kontakt guma s kolnikom u svakom trenutku

Bez njih bi vožnja bila nesigurna i neudobna, te već na prve znakove problema potrebno je zamijeniti dotrajao amortizer. 

Princip rada auto amortizera

Princip rada amortizera razlikuje se ovisno o vrsti, no u većini modernih automobila nalaze se plinski amortizeri za automobil ili uljni. Glavni dio amortizera je nepomičan i ispunjen uljem ili plinom, a gornji nosač, šipka i klip se kreću kroz njega. Ispun je zadužen da pruža otpor i amortizaciju tijekom stiskanja. 

U modernim automobilima postoje i amortizeri koji unutar klipa imaju elektromagnet, a takvi amortizeri omogućavaju podešavanje tvrdoće prilikom promjene načina vožnje (comfort, sport mode…).

Vijek trajanja amortizera

Auto amortizeri imaju rok trajanja od cca. 70,000 do 150,000 kilometara. Sam radni vijek amortizera ovisi o nekoliko stavki:

  • način vožnje
  • cesta po kojoj se vozi
  • opterećenju na njima, tj. količini tereta u autu

Kako bi produljili vijek trajanja nastojte voziti normalnom vožnjom i ne opterećivati automobil s nepotrebnim teretom. Izbacite stvari iz prtljažnika vozila koje bi mogle nepotrebno opterećivati amortizere te izbjegavajte rupe na cestama. U slučaju prelaska preko ležećeg policajca nastojte prilagoditi brzinu i usporiti. Sva nagla amortiziranja smanjuju radni vijek.

Automobilski amortizeri
Automobilski amortizeri igraju značajnu ulogu njegove funkcionalnosti

Simptomi kvara amortizera

Automobilski amortizeri imaju nekoliko simptoma kvara. Dotrajali amortizer možete prepoznati po:

  • lošem ublažavanju udaraca 
  • njihanju automobila u zavojima
  • ulju na amortizeru

Zanimljivo je da se prilikom kvara najčešće kvari jedan amortizer, te su simptomi puno manji. Ako se on ne zamijeni, kvar na drugom će se desiti vrlo brzo, stoga je neophodno da već kod prvih simptoma pregledate ima li na njemu ulja i u slučaju da je potrebna zamjena zamijenite. Ispravni amortizeri su zaslužni za sigurnost vožnje i pravilan rad svih drugih elemenata vozila. Neispravni amortizeri automobila mogu dovesti do kvarova i većeg opterećenja nekih drugih dijelova.

Jeftini amortizeri nisu dobra opcija

Zbog nedostatka novaca i želje za uštedom, jeftini amortizeri za auto su primamljivi mnogim ljudima. Veoma je bitno da znate da cijena diktira kvalitetu i u slučaju odabira najjeftinijeg zamjenskog dijela veoma je lako moguće da udobnost prilikom vožnje neće biti na jednakom nivou kao i prije. To znači da će se jače osjetiti udarci, a i sam radni vijek bi mogao biti kraći.

Ovjes i pogon automobila

Usko povezani s ublaživačima udaraca su ovjes i pogon auta. Oni su također zaslužni za udobnost i sigurnost vožnje te preuzimanje sila i vibracija. Kako bi vožnja auta bila udobna i ugodna, neophodno je da su ovjes i pogon ispravni. Na njihovu ispravnost i centriranost utječu rupe, penjanje na trotoar ili udarci automobila, a probleme s njima možete prepoznati kod nepravilno centriranog volana ili neravnomjernog trošenja guma.

Ovjes
Usko povezani s ublaživačima udaraca su ovjes i pogon auta.

Preporučuje se jednom godišnje balansirati geometriju ovjesa vozila, a pogon je zaslužan za vozne performanse. Najbolji i najsigurniji pogon automobila je 4×4, koji ima raspored sile ubrzanja na sva četiri kotača. Ovjes i pogon vozila razlikuje se od modela do modela, a skuplji automobili imaju znatno bolji. Sve to utječe na vozne performanse i udobnost prilikom vožnje.

Linex proizvodi

Jedan od brendova koji vam mogu pomoći kod udobnosti i kvalitete vožnje je Linex. Ovaj brend prisutan je na tržištu već dugi niz godina i garancija je za kvalitetu i sigurnost. Jedan od proizvoda je i žica kvačila Linex, koja je omjerom cijene i kvalitete u samom vrhu.

Linex proizvodi mogu se pronaći u web trgovini Silux po najboljim cijenama. Jednostavan i pregledan dizajn trgovine te mogućnost filtriranja proizvoda i tražilice omogućit će vam pronalazak svih dijelova za auto. U samo nekoliko klikova mišem možete pronaći sve dijelove koji vam trebaju i bit će isporučeni na vašu kućnu adresu.

Članci iz iste kategorije: