Blok motora je temelj automobila

Glavni dio svakog automobila je motor, koji je neophodan za funkcioniranje vozila. Motor se sastoji od mnogih dijelova, a blok motora je temelj. To je najveći pojedinačni dio motora i na njega su pričvršćeni svi drugi dijelovi motora. To je zapravo komad metala, izrađen prema pravilima, na koji se kasnije stavljaju klipovi, ležajevi, korito i glava motora. Sve o tome kako se radi blok motora, od čega je izrađen i zbog čega je tako važan, doznajte u nastavku!

Dijelovi koji se postavljaju na blok motora

Blok motora danas se u većini slučajeva izrađuje od aluminija, željeza, nikla ili kroma. Naravno, najbolji materijal za izradu je aluminij, jer je njegova konačna masa manja i lakše provodi toplinu. To omogućuje brže i lakše hlađenje.  Negativna strana aluminija je što ima malu tvrdoću, pa se kao pomoć kod takvih blokova dodaje silicij. Silicij je veoma tvrd i dodaje se u cilindre bloka, kako ih klip ne bi ostrugao. Sam naziv označava njegovu svrhu, jer je on u konačnici blok, bez ikakvih funkcionalnih djelova. Blok motora automobila je temelj motora s raznim rupama i kanalima, a na njega se naknadno montiraju i postavljaju svi drugi djelovi: koljenasto vratilo postavlja se na donju stranu, klipovi, glava motora, pumpa za ulje i korito motora, te razni manji djelovi poput generatora struje (alternatora), elektropokretača i pumpi. Blok motora se sastoji i od nosača, koji služe da bi se pričvrstio u karoseriju. 

Izrada bloka motora

Blok motora izrađuje se prema kalupu i u jednom komadu. Najčešća tehnika izrade je pomoću lijevanja u pješčani kalup. Tako se pijesak nakon stvrdnuća aluminija ili željeza može lako istresti iz otvora. Nakon što se blok motora napravi, na njemu se buše dodatne rupe i postavljaju razni otvori za vijke. Izrada bloka motora može se raditi i preko CNC stroja, no to je manje popularan način izrade. Razlog je što se mora posebno prilagoditi svakom bloku, te stvara puno veći otpad i neiskoristivost materijala u odnosu na lijevanje u kalup. 

Dijelovi motora

Blok motora je temelj motora i mnogi ga nazivaju kućištem. On nije bitan za performanse vozila, već o tome ovisi sam motor koji se na njega postavlja. Naravno, blok se unaprijed radi za određene motore, te se lijeva prema unaprijed zadanom kalupu. Cilindri motora raspoređeni su prema vrsti motora, a najčešće su u crti ili u V crtama. Ovisno o broju cilindara, ovisi i kako motor radi, a što ih ima više to će raditi bolje. 

Čitajte i sljedeći članak: Amortizeri su zaslužni za udobnost tijekom vožnje

Amortizeri su jedan od najvažnijih dijelova automobila i o njima ovisi udobnost prilikom vožnje po cesti.

Najvažniji dijelovi motora su svjećice, glava cilindra, koljenasto vratilo, komora izgaranja, klipovi, krater motora, ventili i bregasto vratilo. Svi ovi dijelovi odgovorni su za određeni proces, bez kojeg bi funkcioniranje motora bilo nemoguće. Upravo zbog toga, veoma je važno da u slučaju bilo kakve promjene rada motora ili čudnih zvukova, što prije pregledate vozilo. Tako ćete smanjiti mogućnost dodatnog kvara motora, jer u slučaju vožnje s nekim neispravnim dijelom, možete postići znatno veći kvar na cijelom motoru.

Silux auto djelovi

Dogodio vam se kvar na nekom dijelu automobila i već vam pada mrak na oči od same pomisli na troškove popravka? Nerijetko se dešava da mehaničari određene auto dijelove naplaćuju znatno više od njihove realne cijene, te je puno bolje da sami pronađete zamjenski dio. Auto djelovi se često kvare zbog česte vožnje automobila, te je veoma bitno da već kod prvih simptoma kvara zamijenite. Ako ste u potrazi za novim, Silux auto djelovi su provjerene kvalitete i dostupni su odmah. Bilo da vam je potreban nov alternator ili neki drugi dio automobila, preko njihove jedinstvene tražilice možete pretraživati proizvode prema marki automobila.

Kada ste odabrali sve artikle koji su vam potrebni, izvršite narudžbu i paket će stići na vašu kućnu adresu. U slučaju da niste stručni i da ne znate sami zamijeniti dio, možete automobil s djelovima odvesti kod automehaničara, te ćete tada platiti samo izmjenu. Silux auto djelovi dostupni su na internetu od 2009. godine i ovaj web shop jedan je od prvih specijaliziranih za auto opremu. Zbog izrazito povoljnih cijeni, širokog asortimana proizvoda i brze dostave, postali su broj jedan mjesto za kupnju auto djelova.  U slučaju da imate poteškoće prilikom odabira ili naručivanja, možete se obratiti njihovoj korisničkoj podršci, koja će vam detaljno pomoći oko svih poteškoća. Auto djelovi nisu jedina stvar u njihovoj ponudi, već možete pronaći razne korisne dodatke za automobil.

Članci iz iste kategorije: