Ponekad je popravak auto branika najisplativija opcija

Vrlo važni dijelovi karoserije automobila su branici. Tijekom vožnje, ali i tijekom mirovanja automobila, oni spadaju u dijelove koji su najizloženiji raznim oštećenjima, bilo da su to sudari, ogrebotine i slično. Branik za auto moguće je pronaći u obliku rezervnih varijanti i originalnih. No, ponekad vam dobro može doći i njegov popravak.

Postoje brojne tvrtke koje su se specijalizirale za takve popravke i ovisno o vrsti oštećenja, to vam može biti najsiplativija opcija.

Opće informacije o ovom dijelu automobila

Branik za auto ima brojne funkcije, no njegova zadaća najviše dolazi do izražaja kod sudara jer pri tome apsorbira energiju. U prošlosti su se koristili razni materijali za njegovu izradu, no danas gotovo svi proizvođači koriste nešto čvršću plastiku. Ona se pokazala dosta izdržljiva, a ujedno nije toliko skupi materijal pa automobilu zbog toga neće rasti cijena. 

Automobilski branici koji se danas postavljaju se sastoje od 3 dijela:

  • Nosač
  • Vanjska obloga
  • Punjenje

Kako bi što dulje trajao i kako bi otporan na sve vremenske uvjete, branik automobila je prekriven bezbojnim lakom.

Osnovna podjela auto branika

Postoje dvije vrste auto branika, a to su prednji i stražnji. Stoga, prilikom kupnje, dovoljno se odlučiti za kupnju odgovarajućeg. 

Novi branik za auto
Branik za auto na sportskom automobilu

Prednji branik za auto

U slučaju sudara, vrlo je vjerojatno da će vam stradati prednji branik za auto. Također, vozači ga često oštete i prilikom parkiranja ili ga ogrebu. Srećom, današnje trgovine u kojima se mogu naći razni dijelovi automobila nude i veliki broj zamjenskih, ali i originalnih varijanti za koje se možete odlučiti.

Branik za auto Chysler Voyager
Branik za auto Chysler Voyager

Stražnji branik za auto

Kao i kod prednjih, stražnji branik za auto također možete posebno naručiti, ako se za to pokaže potreba. Kao što je ranije navedeno, ako nije riječ o većem oštećenju, prvo provjerite može li se popraviti i kolika bi bila cijena popravka.

Video: Kako popraviti ogrebotine na braniku automobila poput profesionalaca

Različite vrste popravaka karoserije

Kada je u pitanju karoserija i kada su u pitanju dijelovi karoserije, oštećenja na njima se uglavnom mogu popraviti na neki način. Primjerice, oštećen auto branik se uglavnom može popraviti, osim ako nije riječ o iznimno velikom oštećenju koje jednostavno nije moguće popraviti. 

Neki od najčešćih popravaka branika za auto su:

  • Zavarivanje – ova metoda se najčšće koristi, pogotovo kad nakupklih automobilskih branika. 
  • Lijepljenje – gore navedenu metodu nije moguće uvijek koristiti, ovisno o vrsti materijala. Ova metoda može se koristiti neovisno o materijalu, potrebno je samo odgovarajuće ljepilo. 
  • Uklanjanje udubljenja – koristi se kada nema nikakvog puknuća, već je potrebno samo lokalno zagrijavanje

Dodatni autodijelovi u branicima

Problem koji se može javiti kod servisa branika za auto je u tome što poneki modeli u njima imaju ugrađene neke druge dijelove. Kada primjerice dođe do sudara, ne samo da će stradati auto branik, već mogu stradati i svi ti drugi dijelovi koji se nalaze ugrađeni u njih. Primjerice, u prednjem braniku automobila mogu biti ugrađena LED svjetla za auto, žmigavci i razni drugi dekorativni elementi. S druge strane, u stražnjem braniku automobila se često nalaze senzori za parkiranje, kamara za vožnju unatrag, nastavci ispušnog sustava itd.

Zbog toga, kada dođe do oštećenja branika za auto koji ima ugrađene i te dodatne dijelove, računajte i na nešto veći trošak popravka. Ako je jako velik, razmislite i o kupnjih zamjenskog ili originalnog modela. 

Tipski i univerzalni dijelovi automobila

Pogledate li neku trgovinu koja prodaje sve za automobile, vjerojatno ćete saznati da postoje tipski i univerzalni dijelovi automobila. Već iz samog naziva se može dosta zaključiti. Tipski su oni koji su namijenjeni za točno određeni model automobila. Univerzalni autodijelovi su oni koji odgovaraju u sve modele auta. Ovisno o kojem se dijelu automobila radi, to može biti dobro ili loše rješenje.

Ako se radi o nekom važnom dijelu automobila, svakako je poželjno odabrati tipski model, jer tako možete biti sigurni da će sve odlično pristajati. No, ako kupujete neke dekorativne elemente za svoj auto i sl., a ne tražite perfekcionizam, možete se odlučiti i za univerzalne modele.

Uštedite kupnjom dijelova za auto online

Dijelovi za auto mogu se kupiti i online. To ima brojne prednosti, a vozači će kao jednu od najvažnijih često istaknuti puno nižu cijenu od onih koje možete pronaći u lokalnoj trgovini. Mnogima će to biti dovoljno da potraže neku pouzdanu web trgovinu i tamo kupuju autodijelove po povoljnijim cijenama. Doda li se tome i kvaliteta svih dostupnih proizvoda, ne čudi što online trgovina autodijelovima iz godine u godinu sve više raste.

Članci iz iste kategorije: