Odličan dodatak za krov vašeg automobila

Krovna kutija za auto je namijenjena za prijevoz stvari koje ne stanu u prtljažnik. Ovaj dodatni skladišni element montira se na krov, odnosno na krovne nosače bez kojih ne možete obaviti montiranje krovne kutije ili pak nosača za bicikle. Ukoliko nemate krovne nosače, na tržištu postoje i setovi koji sadrže krovnu kutiju i krovne nosače.

Nosači za bicikle
S obzirom na nemogućnost pohranjivanja i prenošenja bicikla u prtljažniku automobila u svijetu autoopreme osmišljeni su automobilski nosači za bicikle.

Također, ako je ne trebate koristiti samo nekoliko puta godišnje, razmislite i o njezinom najmu jer bi to mogla biti prihvatljivija opcija.

Savjeti za korištenje krovnih kutija

Kao što je već navedeno, a i sam naziv sugerira, krovna kutija za auto se postavljaju na njegov krov. Vrlo je važno nakon postavljanja dobro provjeriti je li sve dobro pričvršćeno kako ne bi došlo do ispadanja pri velikim brzinama. Današnje krovne kutije su vrlo sigurne jer imaju sustav s kojim su dobro pričvršćene za krov, ali imaju i sustav za zaključavanje kako bi se spriječila krađa stvari.

Također je važno znati i da automobil troši više goriva s tim dodatkom na krovu jer je tada podložniji naletima vjetra te pruža veći otpor vjetru pa mu je potrebno više sile za kretanje. Stoga se preporuča uklanjanje krovne kutije, kada se ona više neće koristiti.

Kapacitet kao važan podatak

Danas na tržištu postoje krovne kutije različitih karakteristika, a osnovna razlika među njima je u njihovom kapacitetu pa tako postoje:

 • modeli od 300 L (manje)
 • modeli od 500 L (srednje)
 • modeli veći od 700 L (velike)

Kada kupujete krovnu kutiju, važno je dobro proučiti njezin kapacitet i odabrati onu koja najviše odgovara vašim potrebama. Kupovinom prevelikog modela dobivate i plaćate previše mjesta koje nećete iskoristiti.

Krovna kutija
Kada kupujete krovnu kutiju, važno je dobro proučiti njezin kapacitet i odabrati onu koja najviše odgovara vašim potrebama.

Najvažniji faktori pri kupnji auto opreme

Pri izboru krovne kutije za vaš automobil, najvažnija komponenta je sigurnost u vožnji. Naime, na tržištu postoji velik broj modela slabije kvalitete, onih koje nemaju atest ili certifikat kojim se potvrđuje njihova sigurnost i stabilnost tijekom vožnje. Ovo su stvari na koje, u kontekstu sigurnosti, trebate obratiti pozornost tijekom kupnje:

 • materijal od kojega je krovna kutija napravljena- kvalitetni materijali garantiraju trajnost 
 • veličina – vrlo bitan element zbog prilagođavanja krovu određenog modela automobila i količine stvari koja može stati u nju
 • certifikat proizvođača- garantira sigurnost i stabilnost tijekom vožnje
 • sustav zaključavanja- sve krovne kutije imaju određeni sustav zaključavanja, a najsigurnije su one koje posjeduju centralnu bravu i šest mjesta na kojima se poklopac kutije blokira s donjim dijelom
 • kukice za povezivanje stvari- imaju ih skuplji modeli k te omogućavaju povezivanje stvari te imaju mogućnost otvaranja na obje strane što pridonosi praktičnosti
 • crash testovi- rezultati prikazuju izdržljivost krovnih kutije pod pritiskom (brzina vožnje, vremenske nepogode)
Krovne kutije
Danas se krovne kutije, osim u specijaliziranim trgovinama mogu kupiti i online.

Gdje kupiti kvalitetnu auto opremu

Danas se krovne kutije, osim u specijaliziranim trgovinama mogu kupiti i online. Upravo se online kupovina u puno slučajeva pokazala isplativijom od kupovine u fizičkim trgovinama. Online trgovine često imaju veći asortiman koji možete razgledati iz udobnosti svoga doma. Također, u njima često možete pronaći različite dodatke za automobil kao što su nosači za bicikle, krovni nosači, setovi krovnih kutija s nosačima i slično. 

Thule i Nordrive kao sinonim kvalitete

Iako je danas na tržištu velik broj tvrtki koje proizvode i prodaju krovne kutije, dvije tvrtke su ostvarila dominaciju u ovoj sferi autoopreme, a to su Thule i Nordrive. To su modeli višeg cjenovnog ranga, ali iznimnom kvalitetom izrade i velikim asortimanom, oni opravdavaju nešto višu cijenu. Osim što su atraktivnog izgleda, njihove auto krovne kutije nerijetko dobivaju najbolje ocjene na testovima sigurnosti zbog čega zapravo i imaju najviše kupaca kojima je sigurnost ključan aspekt u izboru. 

Sve njihove krovne kutije za automobil dostupne su u više različitih boja te je kupcima omogućen i velik izbor kapaciteta zbog čega svaki kupac može pronaći idealan model za sebe i svoje potrebe. 

Nosači za bicikle

S obzirom na nemogućnost pohranjivanja i prenošenja bicikla u prtljažniku automobila u svijetu autoopreme osmišljeni su automobilski nosači za bicikle. Na tržištu danas postoje tri vrste nosača za bicikle:

 • krovni nosači za bicikle-najjednostavniji i najzastupljeniji oblik; najjednostavniji model za postavljanje, ali i financijski najpristupačniji
 • nosači za bicikle koji se montiraju na kuku- zahtijevaju ugradnju kuke, a samim tim i dodatno investiranje novca te su na izravnom udaru ukoliko dođe do naleta drugog automobila
 • nosači za bicikle za stražnja vrata- obratite pozornost na podudarnost nosača s modelom automobila; omogućuju vrlo lak utovar bicikala na automobil jer ne iziskuju dizanje bicikala visoko na krov

Članci iz iste kategorije: