Kvalitetne auto gume za veću sigurnost u vožnji

Kako prepoznati istrošene gume

Istrošene gume za auto mogu se prepoznati vizualno, ali i po samom osjećaju u vožnji. Vizualno ćete vidjeti da su vrlo glatke i da više gotovo da i nemaju onih udubina kakve imaju one nove. Vjerojatno nije potrebno posebno naglašavati da takve auto gume jednostavno ne drže cestu toliko dobro, a najveći problem je pri lošem vremenu. Tada one produžuju put kočenja i za nekoliko desetaka metara, što ponekad može biti itekako bitno kako ne biste sudjelovali u sudaru ili ozlijedili nekog pješaka.

S druge strane, vožnja na istrošenim gumama može se primijetiti i tijekom vožnje, što može biti dosta opasno. Moguće je da ćete osjetiti proklizavanje, posebno u zavojima ako vozite nešto brže. Osim toga, pri vožnji po kiši ili po snijegu, nakon što pritisnete kočnicu, automobil će se još i dalje nekoliko metara nastaviti nekontrolirano kretati. U tom slučaju, svakako što prije nabavite nove gume za auto, kao što su primjerice Sava gume iz Sarajeva.

Oznake na auto gumama

Ono po čemu su auto gume karakterstične su oznake na njima. Ima ih nekoliko i prema njima možete puno toga saznati. Primjerice, oznaka je 225/55 R 17 91 Y. A evo i što te oznake znače:

  1. Prvi dio (225) predstavlja širinu gazeće površine i on se označava u milimetrima.
  2. Drugi dio (55) predstavlja odnos širine gazeće površine i visine bočne stranice. On se prikazuje  u postotcima.
  3. Treći dio je slovo (R) i on predstavlja radijalnu konstrukciju.
  4. Čevrti dio (17) predstavlja promjer gume i on je u colima
  5. Peti dio (91) predstavlja indeks nosivosti, tj. pokazuje koje je najveće opterećenje gume. Ukupno postoji 80 takvih indeksa nosivosti, a raspon brojeva je od 50, što označava 190 kg, do 129, što označava 1850 kilograma.
  6. Šesti dio (V) predstavlja indeks brzine, odnosno maksimalnu brzinu koju gume mogu izdržati pri najvećem opterećenju. Svako od slova predstavlja određenu brzinu, a u ovom primjeru V predstavlja brzinu od 240 kilometara na sat.

GPS navigacija. Tvrtka pruža novi oblik navigacije unutar vozila s novim hibridnim navigacijskim rješenjima koja poboljšavaju performanse i preciznost uz karte. Čitajte više …

Članci iz iste kategorije: