Motorno ulje – zdravlje i snaga motora

Motorno ulje je nedvojbeno najvažnija tekućina koju koristimo za održavanje našeg vozila, konkretnije, za održavanje motora i njegovih dijelova. Bez nje niti jedno motorno vozilo ne bi moglo ostati u voznom stanju.
Motorno ulje je “životni nektar” svakog vozila na motorni pogon, a primarni zadatak joj je briga o funkcionalnosti i dugovječnosti motora i popratnih dijelova.
U nastavku ćemo nešto više o ulozi i važnosti motornih ulja te o tome što motorna ulja čine ili ne čine vozilu. Također, osvrnut ćemo se na to koliko pravilna vrsta ulja može pomoći motoru.

Motorno ulje

Važnost motornog ulja

Motorno ulje je tu da prevenira trenje metalnih dijelova motora kao i njihovo prekomjerno zagrijavanje te da hladi i podmazuje motor. Posebno je važno korištenje kvalitetnih motornih ulja zahvaljujući kojima će svaki motor imati visoku učinkovitost, a što je posebno važno dugi vijek trajanja.

Prema nekim statistikama sve je veći broj motora koja su oštećena od posljedica trošenja motornih dijelova kao i od sakupljanja mulja. Koji su razlozi toga? Vjeruje se da je jedan od glavnih krivaca korištenje nekvalitetnog motornog ulja, a drugi razlog bi mogao biti nedovoljno česta, odnosno neredovita zamjena ulja.

Najčešća i najbolja motorna ulja

Najčešće korištene vrste motornih ulja su mineralna ulja, sintetička ulja, polusintetička ulja te biljna ulja. Ona se međusobno razlikuju po procesu proizvodnje, kao i po cijeni i kvaliteti.

Sintetičko motorno ulje je ulje koje je stvoreno umjetno i čija je kemijska struktura ujednačenija u usporedbi sa strukturom koju imaju ostale vrste motornih ulja. Ona imaju veću toplinsku stabilnost, a time i funkcionalnost na visokim i niskim temperaturama.

Sintetička ulja su u pravilu dugotrajnija, a stručnjaci se slažu u tome da su i najkvalitetnija, što znači da je motorno ulje sintetičkog porijekla najbolji izbor, kako za vaš motor, tako i za vaš kućni budžet.

Ne zaboravite, kako u kupovini i korištenju motornih ulja, tako i općenito u održavanju vašeg vozila, isplativo je uložiti više, jer u pravilu manji ulog u konačnici uvijek košta daleko više. Stoga, ne štedite novac, već osigurajte za vašeg limenog ljubimca kvalitetno motorno ulje, jer taj ulog će vam se zasigurno višestruko vratiti.

Također pročitajte: Rashladne tekučine za auto su neophodne

Članci iz iste kategorije: