Retrovizori moraju biti ispravno podešeni

Iako mali i na prvi pogled beznačajni, retrovizori su dio automobila koji dosta utječu na sigurnost u vožnji. Pomoću njih ćete na vrijeme uočiti što se događa iza vas i ponekad vas mogu spasiti od sudara. Zato je iznimno bitno da su ispravno podešeni.

Isto tako, oni su podložni udarcima i vozači često njima znaju zapeti o nešto pa dođe do njihovog napuknuća ili potpunog loma. Ako do toga i dođe, nemojte oklijevati nego ih što prije zamijenite. Nisu skupi, a itekako je važno da su ispravni. 

OLYMPUS DKada se vozite, svakako je preporučljivo da redovito provjeravate što se događa iza vašeg automobila.IGITAL CAMERA

Bočni vanjski retrovizori

Bočni vanjski retrovizori Silux na automobilu vrlo su bitni prilikom vožnje. Preporuka je da često provjeravate što se događa sa stražnje strane gledajući u njih. Isto tako, oni su vrlo važni prilikom parkiranja automobila unatrag. Iako su neki vozači naučili parkirati tako da okreću glavu, puno elegantnije i jednostavnije parkiranje će biti ako koristite bočne auto retrovizore. 

Jedini problem s njima je u tome što vam neće pokazati ako vam se neki automobil nalazi u mrtvom kutu, odnosno na mjestu koje nije njime pokriveno. Zato ako se prestrojavate u lijevu ili desnu traku, osim što morate upaliti žmigavac, svakako je dobro i da okrenete glavu u tu stranu kako biste provjerili mrtvi kut. Kao pomoć može poslužiti i malo dodatno ogledalo koje se zalijepi na retrovizor koje bi vam trebalo omogućiti još bolju vidljivost. 

Iako mali i na prvi pogled beznačajni, retrovizori su dio automobila koji dosta utječu na sigurnost u vožnji.

Redovito provjeravajte što se događa iza automobila

Kada se vozite, svakako je preporučljivo da redovito provjeravate što se događa iza vašeg automobila. Za to će vam služiti unutarnji retrovizor u automobilu. Pomoću njega ćete u svakom trenutku moći vidjeti kakva je situacija u prometu iza vas. Također, neki modeli imaju ugrađene senzore koji će smanjiti refleksiju svjetala automobila iza vas. To u praksi znači da kada se vozite noću, kada vam se približi automobil straga, njegovo svjetlo u unutrašnjem retrovizoru će biti prigušeno pa vas neće zasljepiti. 

Iako se to čini kao beznačajna mogućnost, itekako dobro dođe, pogotovo ako se često vozite noću. 

Ispravno podešavanje retrovizora na autu

Bez obzira koliko dobro i kvalitetni bili, ako retrovizori na autu nisu dobro podešeni, oni ne ispunjavaju svoju svrhu. Prvo i osnovno što morate napraviti je podešavanje vozačevog sjedala kako vam najviše odgovara. Tek kada ste to napravili možete nastaviti s podešavanjem retrovizora i to ovim redoslijedom:

  • Unutarnji
  • Vanjski lijevi
  • Vanjski desni

Unutarnji retrovizor je najlakše podesiti s obje ruke, samo pripazite da ne dodirujete staklenu površinu jer će to ostaviti tragove pa će smanjiti vidljivost. Morate ga namjestiti tako da što bolje vidite cestu iza vas. Vanjski lijevi ćete podesiti tako da otprilike vidite četvrtinu svog auta, a njegovu visinu podesite tako da bude paralelno s cestom. Vanjski desni podesite na isti način kao što ste podesili i lijevi. 

Ručno i elektroničko podešavanje autoopreme

Pojedine vrste autoopreme i dodataka se mogu podešavati ručno i elektronički. Automobilski retrovizori se mogu podešavati na oba načina, ovisno o tome koji model je ugrađen u vaš auto. Elektroničko podešavanje je uglavnom zastupljeno kod nešto skupljih modela auta.

Bez obzira koja vrsta se nalazi u vašem autu, princip na koji ih morate podesiti je identičan, razlikuje se samo u tome hoćete li to učiniti pritiskom tipke ili ćete morati to učiniti ručno. 

Žmigavci su također jedan mali dio auta koji je važan zbog sigurnosti na cesti.

Tipska autooprema

Kada kupujete auto retrovizore, najbolje je odabrati tipsku varijantu, odnosno model koji točno odgovara vašem modelu auta. Tako ćete biti sigurni da ste kupili najbolji mogući dio koji će vas još dugo služiti. 

Osim klasičnih modela, dostupni su i oni koji imaju u sebi ugrađene pokazivače smjere. Žmigavci za retrovizore vrlo su popularni te osim što atraktivno izgledaju, omogućuju i još jednu dodatnu sigurnost jer će automobil koji vam dolazi u susret brže vidjeti kamo planirate skrenuti.

Uvijek koristite žmigavce

Žmigavci su također jedan mali dio auta koji je važan zbog sigurnosti na cesti. Kako bi ostali sudionici u prometu znali što vi planirate napraviti, odnosno kamo planirate skrenuti, morate koristiti auto žmigavce. Oni često stradaju u sudarima, ali njihova cijena je dosta niska pa biste ih svakako trebali što prije zamijeniti.

Osim toga, nakon određenog vremena će i žarulja koje se nalazi u njima prestati raditi, a žarulju za žmigavce također možete jednostavno kupiti i zamijeniti ili možete posjetiti autoelektričara koji će to napraviti za vas.

Članci iz iste kategorije: