Brinite se za akumulator u svom automobilu

Akumulator za auto spada u jedan od dijelova koji ćete vrlo vjerojatno morati zamijeniti jednom ili više puta dok vozite isti automobil. Na učestalost njegove zamjene možete i sami utjecati određenim radnjama kojih možda i niste svjesni. Naravno, postoje i oni vozači koji u svakom slučaju o svemu tome neće voditi računa, već će, kad bude potrebno, jednostavno kupiti novi akumulator.

Srećom, to danas ne predstavlja veći problem s obzirom da se prodaju u velikom broju specijaliziranih trgovina s autodijelovima, ali često ih se može pronaći i u običnim većim supermarketima.

Struja za sve uređaje u automobilu

Iako mnogi vozači ne znaju konkretan način na koji radi automobilski akumulator za auto, znaju koja mu je namjena. A to je osiguravanje električne energije, odnosno struje svim dijelovima u automobilu kojima je potrebna.

Produljenje životnog vijeka akumulatora za auto
Akumulator za auto Goodyear

Nekada je tih dijelova bilo relativno malo, a s novijim generacijama automobila se taj broj dosta povećao. Današnji automobili prepuni su brojnih dodataka kojima je za rad potrebna električna energija. A zbog toga se i auto akumulatori brže prazne. 

Neki od dijelova koji se napajaju putem akumulatora za auto su:

 • Podizači prozora
 • Sustav za paljenje automobila
 • Autoradio
 • Sustav za navigaciju

Uzroci pražnjenja akumulatora

Mnogim vozačima poznat je scenarij kada jednostavno ne mogu upaliti svoj automobil. Nažalost, često se takve situacije događaju u vrlo nezgodno vrijeme, primjerice ujutro kada trebaju krenuti na posao, kada su na nekom putovanju i slično.

A vrlo često je uzrok za to prazan akumulator za auto koji ne može pokrenuti automobil. Ponekad se to dogodi zbog njegove starosti, a ponekad su i vozači sami krivi za to stanje.

Neki od uzroka zbog kojih se automobilski akumulator može isprazniti su:

 • Kratki spoj u električnom sustavu
 • Ostavljen upaljen autoradio
 • Ostavljena upaljena svjetla
 • Postavljen pogrešan akumulator koji ne odgovara modelu automobila
 • Česte kratke vožnje

Sve to može utjecati na brže pražnjenje ili u određenim slučajevima i potpuno pražnjenje zbog čega će jedino rješenje biti kupnja novog akumulatora za auto.

Punjači auto akumulatora

Jedna od grana autoindustrije koja se bavi strujom u automobilima je autoelektrika, odnosno autoeletričari su ti koji vam mogu pomoći u slučaju problema sa strujom u automobilu. A kako bi vam oni mogli pomoći, najčešće koriste posebne uređaje, odnosno punjače akumulatora za auto. Većina takvih uređaja provjeri koliko koliko punjenja određeni auto akumulator može podnijeti i treba li ga stvarno dopunjavati ili ga je jednostavno potrebno zamijeniti.

Takve uređaje možete kupiti i koristiti kod kuće te vam u tom slučaju autoelektrika i autoelektričar neće biti potrebni.

Produljenje životnog vijeka akumulatora za auto

Želite li i sami pripomoći da vaš auto akumulator duže traje, postoje određene stvari kojih bi se trebali pridržavati:

 • Redovito provjeravajte njegovu snagu pokretanja, ili sami ili za to potražite nekog autoelektričara
 • Pri umetanju novog u automobil, provjerite da je dobro postavljen te da su svi metalni dijelovi dobro podmazani
 • Pazite da ne ostavite upaljene neke električne uređaje
 • Prije paljenja automobila, isključite svu opremu, poput autoradija, klime i sl.

Budete li to sve redovito radili, vaš akumulator će raditi puno duže i stabilnije. 

Akumulatori za auto u lokalnim i web trgovinama

Jednom kada dođe vrijeme za zamjenu starog, istrošenog auto akumulatora novim, imate dvije mogućnosti za kupnju. Mnogi vozači navikli su na kupovanje u lokalnim trgovinama s autodijelovima, pogotovo zato što tamo često mogu pitati i prodavača za pomoć u slučaju nekih nedoumica.

Kvalitetan akumulator za auto
Akumulator za auto Xtra

No, sve više vozača se danas odlučuje i za kupnju putem web trgovina, ponajprije zbog ušteda. Naime, web trgovine koje prodaju autodijelove često mogu ponuditi i dosta niže cijene pa ukoliko ste potpuno sigurni koji model vam je potreban, ovo je opcija pomoću koju biste mogli dosta uštedjeti.

Autoelektrika za brigu oko struje u automobilu

Zbog sve više elektroničkih uređaja u automobilu, autoelektrika postaje jedna od vrlo značajnih grana autoindustrije. Autoelektričari ne moraju strahovati za svoj posao u budućnosti, no ako žele biti konkurentni, moraju redoviti pratiti stanje na tržištu i učiti nove stvari.

Autoelektrika kakvu nude brojni servisi automobila može biti usmjerena samo na određenog proizvođača automobila, a može biti i univerzalna, odnosno može riješiti probleme na automobilima raznih proizvođača. No, ukoliko imate neki specifičan kvar, onda će vam vrlo vjerojatno biti potrebna autoelektrika, odnosno usluge autoelektričara koji je specijaliziran za proizvođača vašeg automobila, jer posjeduje posebnu opremu koja će mu u tome pomoći.

Članci iz iste kategorije: