Održavajte blatobrane i rubnjake

Blatobrani i rubnjaci su dio karoserije automobila. Nažalost, mnogi im pridaju jako malo pažnje i slabo ih održavaju pa se čude kada im prebrzo dođe vrijeme za njihovu zamjenu. Srećom, danas se na tržištu mogu naći blatobrani i rubnjaci za sve tipove automobila pa je zamjena često vrlo brzo izvediva. Kako bi vam blatobrani i rubnjaci što duže trajali te kako ih ne biste morali mijenjati dugi niz godina, potrebno ih je redovito održavati. A održavanje nije uopće teško.

Održavanje

Blatobrani i rubnjaci se u pravilu vrlo jednostavno održavaju. Svaki puta kada perete svoj automobil, dobro isperite i blatobrane i rubnjake. Zbog načina na koji su postavljeni i zbog svoje namjene zaštite automobila, upravo na njima ostaje jako puno prljavštine koju je potrebno ukloniti. Najlakše ćete to učiniti korištenjem jakog mlaza vode. Mnoge ručne autopraonice nude i mogućnost pranja automobila s posebnom pjenom. Uprava ta pjena u kombinaciji s vodom će biti odlična pomoć prilikom čišćenja blatobrana i rubnjaka.

Blatobrani i rubnjaci trebali bi se još redovitije prati i tijekom zime. Naime, zimi se zbog opasnosti od smrzavanja i poledice po cesti baca sol. Vožnjom po takvim cestama se ta sol prima za unutarnji sloj blatobrana i rubnjaka, a dugo zadržavanje soli može uzrokovati njihovo oštećenje. Zato bi se u zimsko vrijeme blatobrani i rubnjaci svakako trebali češće čistiti. Čak i ako ne planirate čistiti cijeli automobil, trebali biste barem očistiti blatobrane i rubnjake.

Tržište

Budući da svaki automobil ima drugačiji oblik karoserije, blatobrani i rubnjaci se također razlikuju od modela do modela automobila. Upravo zbog toga se u trgovinama mogu kupiti blatobrani i rubnjaci prilagođeni određenim markama automobila. Mnoge lokalne trgovine zbog nedostatka prostora često nemaju odmah dostupne blatobrane i rubnjake za sve automobile, ali uvijek vam ih mogu naručiti. Druga opcija je kupovina putem nekih internetskih trgovina koje nerijetko nude i puno veću ponudu od lokalnih trgovina.

Budući da je svaki model blatobrana i rubnjaka prilagođen određenom modelu automobila, ne biste trebali imati nikakvih problema s postavljanjem, bez obzira gdje ih kupili. Cijene variraju i uglavnom su blatobrani i rubnjaci dosta skuplji kada je riječ o automobilima više klase. Ali tu cijenu opravdavaju i vrlo kvalitetnim materijalima izrade.

Članci iz iste kategorije: