Što su blatobrani i tko ih treba?

Svatko tko ima neko mu drago prijevozno sredstvo zna koliko je bitno da ga dobro zaštiti. Neovisno o tome koliko smo nešto platili, kolika je naša emocionalna povezanost s time i štitimo li proizvod za osobno zadovoljstvo ili funkciju, bitno je da znati koje su sve opcije otvorene.

Neovisno o tome imate li bicikl, romobil ili motor, blatobrani su jako korisna stvar. Čak i ako ne živite u nekom ekstremno ruralnom području u kojem se vozite kroz blato, lokve i prljavštinu, bitno je da ste uvijek spremni za sve opcije.

I oprezni vozači ne mogu zaštiti svoja prijevozna sredstva od padalina, drugih neodgovornih vozača i nepogoda koje se događaju rijetko, ali mogu biti opasne.

Kvalitetni autodjelovi vrate novac na duže vreme

Kako biste što dulje imali svoj bicikl / motor / romobil i tako iskoristili maksimum od plaćenog novca, kupite kvalitetne blatobrane i zaštitite određene komponente istog vozila kako ne biste morali popravljati i polirati isto.

Blatobrani

Nije bitno koje točno vozilo imate jer danas proizvode apsolutno sve. Ono što je bitnije jest da ste vi spremni uložiti određenu količinu vremena i novaca u nešto što će vam se kasnije vratiti.
Trebate li blatobran? Da preformuliramo: imate li vozilo koje želite očuvati?

Dobar blatobran je gotovo neuništiv

Postoje razne kombinacije u kojima se automobilski blatobrani kupuju. Možete kupiti prednje, stražnje ili set. Ono što vam mi preporučujemo je da uzmete set, ali ako ne želite, svakako se odlučite za prednje radije nego stražnje.

Blatobrani

Dobar blatobran mora biti od kvalitetnog polimera, čelika ili legure aluminija i titana. Ako nisu od ovih materijala, postoji velika šansa da će se potrgati. Doduše, sve ovisi od modela do modela.

Kako se namontiraju blatobrani?

Pripazite na veličinu s obzirom na to da svaki bicikl ima drugačije dimenzije kotača i ne želite kupiti proizvod koji neće biti moguće namontirati.
Kad već pričamo o montaži, kvalitetni proizvod trebao bi imati jednostavnu montažu. Jasno je da možda nećete biti upoznati s time kako se montiraju blatobrani, ali ako ne možete sami shvatiti po uputama, vjerojatno je montaža prekomplicirana ili nekako čudno napravljena.

Naravno, ako želite, uvijek možete platiti nekome da vam namontira blatobrane i tako uštedjeti vrijeme.
Dizajn treba biti proporcionalan. Ovo se posebice odnosi na blatobrane koji će ići na bicikle za planinsku rekreaciju. Velike brzine i jake zračne mase mogu promijeniti ravnotežu vašeg bicikla ako se ne radi o proizvodu koji je dobro dizajniran.

Pogrešna montaža može napraviti problem

Najbolje je da nabavite neke lakše blatobrane, recimo oko 300 grama teške. Doduše, ako imate velik bicikl, to često nije moguće.

Postoji velik izbor blatobrana online

Najbolja kupovina koju možete napraviti nalazi se na web trgovinama. Ako ne volite kupovati preko interneta i naručivanje vam nije drago, ne morate, ali barem istražite ponudu.
Nekada trgovački centri znaju zaista jako pretjerati s cijenama i ponekad vam uslužnici samo žele prodati proizvod. Jasno, to je njihov posao, ali vi trebate doći barem malo pripremljeni.

Kad pregledate internetsku ponudu, ne samo da ćete imati dobar uvid o tome kolike cijene su prikladne za kakve modele, već ćete i znati nešto o materijalima,veličinama i sličnim stvarima.
Oni koji vole da im se stvari dostave na kućni prag, mogu odmah naručiti blatobrane preko bilo kojeg webshopa sa sportskom opremom.

Cijene se kreću od 20 do vrtoglavih 500 kuna za najprofesionalnije modele. Ipak, ovakvi se proizvodi obično koriste samo od profesionalaca koji zaista žele biti stopostotno sigurni da dobivaju isključivo vrhunsku robu.

To nije potrebno ako se ne bavite profesionalnim bicikliranjem ili planinskim bicikliranjem.
Imajte na umu i da biciklistički centri obično stavljaju više cijene od regularnih sportskih dućana. To je zato što je ponuda šira, al ne uvijek i profesionalnija.

Što izbjegavati kod blatobrana?

Izbjegavajte kupnju većih modela na srednje kotače zbog „bolje prekrivne moći“. Nemojte kupovati modele koji nisu točne veličine samo kako biste uštedjeli novac i dobili na funkcionalnosti, jer nećete.
Izbjegavajte kupnju plastičnih modela, izuzev polipropilena. Oni su skloni pucanju i kidanju.

Nemojte kupiti jako jeftine blatobrane samo kako biste uštedjeli novac. To obično završi vrlo loše. Često je razlika od 20 kuna jako važna i može značiti potpuno drukčije iskustvo.
Izbjegavajte montažu oko koje niste sigurni. Ako ne znate točno kako se montira proizvod ili vam ostaje „višak dijelova“ pri montaži, ostavite stvar nekom drugom.

Branik za auto

Postoje dvije vrste auto branika, a to su prednji i stražnji. Stoga, prilikom kupnje, dovoljno se odlučiti za kupnju odgovarajućeg. Više o njima u članku Ponekad je popravak auto branika najisplativija opcija.

Članci iz iste kategorije: