Povećajte funkcionalnost svog automobila sa krovnim nosačima

Krovni nosači su uglavnom dio dodatne opreme automobila. Montiraju se na krov kako bi automobilu pružili dodatnu funkcionalnost, u obliku dodavanje krovne kutije, držača sa bicikl, držača za skije i drugo.

Načini montiranja

Krovni nosači sastoje se od 3 dijela: podnožja(koje se često naziva i glava nosača), šipke i spojnice. Krovni nosači razlikuju se ovisno o automobilu iako postoji jedan klasični komplet nosača koji odgovara velikom broju automobila. On sa pak sastoji od 754 glave, dok se šipka i spojnice prilagođavaju veličini krova. Za automobile koji imaju ugrađene točke pričvršćivanja, potreban je komplet od 751 ili 753 glave. Posebni komplet nosača potreban je za automobile koji imaju podignuti krov i on se sastoji od 951 glave. Iz tog razloga je prije kupnje dobro obratiti pažnju koji komplet odgovara našem automobilu. Isto tako, nosače se uglavnom lako može premjestiti sa automobila na automobil ukoliko su kompatibilni.

krovni-nosaci

Karakteristike i dodaci

Kvalitetniji nosači izrađeni su od aluminija koji je otporan na sve vremenske uvjete. To u pravilu znači da im neće smetati niti jako visoke ljetne temperature, niti jako niske zimske temperature. Nosivost nosača je u velikom broj slučajeva deklarirana na 100 kg što bi trebalo biti i više nego dovoljno za montiranje krovne kutije ili za prijevoz skija, bicikala i dr.
Isto tako, površina nekih nosača je prekrivena gumom koja sprečava klizanje. Kako ne bi došlo do krađe, nosači posjeduju i protuprovalnu bravu. Ako želite zaštiti teret od kiše, odlična izbira za vas su krovne kutije.

Uz same nosače moguće je kupiti i razne dodatke. Najčešći dodatak su remeni koji služe za dodatno pričvršćivanje tereta. S obzirom da su elastični, lako je dodatno učvrstiti teret koji se prevozi na krovu.

Tržište

Na tržištu se mogu naći nosači različitih proizvođača. Dvije tvrtke se ovdje uglavnom izdvajaju svojom kvalitetom i najčešći su odabir prilikom kupnje. Radi se o švedskoj tvrtki Thule i talijanskoj tvrtki Nordrive. Obje tvrtke u ponudi imaju nosače za sve tipove automobila stoga pronalazak odgovarajućih nosača ne bi trebao predstavljati problem. Obje tvrtke također u ponudi imaju i ostale dodatne dijelove, poput krovnih kutija, nosača za skije, bicikle i sl. pa je moguća kupnja paketa koji sve to sadrži. Na taj način je moguće odjednom kupiti cjelovito rješenje koje u konačnici ispada jeftinije nego da se kupuje pojedinačno. A s obzirom da se radi o komponentama istog proizvođača, možemo biti poprilično sigurni da neće biti nikakvih problema s montiranjem.

Sad imate krovne nosače, a kako preko zime zaštititi blatobrane, možete prečitati ovdje.

Članci iz iste kategorije: