Krovni nosači su idealno rješenje za prijevoz tereta

Manjak prostora za prtljagu, radnu opremu, opremu za razne hobije ili slično česta je boljka mnogih vlasnika automobila. Odlazak na dulje putovanje, ljetovanje ili skijanje može se pretvoriti u noćnu moru jednom kad shvatite da nemate prostora za skije ili bicikle.

Ovakav je nedostatak posebno neugodan i za fizičke radnike, obrtnike i slična zanimanja kod kojih se često mora prevoziti veći teret. U većini takvih slučajeva prtljažnik auta jednostavno nije dovoljan, a tu pomažu krovni nosači za auto.

Krovni nosači dodaju prostor za prijevoz

Krovni nosači su pravo rješenje za takvu vrstu problema manjka prostora ili prevoženja velikih predmeta. Oni su kao stvoreni i za duga putovanja i za prijevoz predmeta koji se nalaze izvan standardnih gabarita. Mogu poslužiti u razne svrhe, a jednom kada ih postavite na svoj automobil nećete moći zamisliti život bez ovog odličnog pomoćnika.

Krovni nosači
Krovni nosači su pravo rješenje za takvu vrstu problema manjka prostora ili prevoženja velikih predmeta.

Kako odabrati kvalitetne nosače za auto?

Iako se čini da je kupnja krovnih nosača jednostavna i brza ipak je bolje uputiti se u neke detalje o tome kako odabrati najbolje krovne nosače za auto te kako ih najbolje iskoristiti. Krovni nosači, osim svoje osnovne uloge nošenja tereta, moraju biti i sigurni za korištenje pa se morate dobro informirati o njihovoj montaži i održavanju.

Prilikom biranja krovnih nosača morate obratiti pozornost na više stvari, a najvažnije od njih su tip montaže, njihova namjena, materijal od kojeg su načinjeni i razina sigurnosti koju pružaju.

Osnovna stvar po kojoj se nosači za krov automobila razlikuju je tip montaže, a montaža ovisi o vrsti krova automobila. Automobili mogu imati:

  • klasične krovove
  • krovove sa žlijebom ili fiksnim točkama 
  • krov s nosačima

Montaža krovnih nosača se razlikuje među ovim vrstama krovova.

Kupnja krovnih nosača
Iako se čini da je kupnja krovnih nosača jednostavna i brza ipak je bolje uputiti se u neke detalje o tome kako odabrati najbolje krovne nosače za auto te kako ih najbolje iskoristiti.

Obratite pažnju na različite vrste

Prilikom kupnje krovnih nosača morate razmisliti i o njihovoj namjeni jer se u ponudi nalaze i univerzalni krovni nosači i oni koji imaju specijalnu namjenu. Univerzalni nosači su češće u upotrebi jer mogu prenositi razne vrste prtljage, što uključuje i krovne kutije te razne nosače. Ali bitno je spomenuti da su se specijalizirani krovni nosači pokazali sigurnijima i izdržljivijima za prijevoz tereta te da imaju veću nosivost s obzirom na to da su izrađeni za određenu vrstu tereta.

Velik broj nosača ima nosivost od 100 kilograma, ali ako je vaš auto teretni auto tada možete izabrati i veće brojke. 

Kvaliteta i materijal su od iznimne važnosti

Nikako nemojte zaboraviti provjeriti kvalitetu materijala krovnog nosača jer se nalaze na krovu vozila što znači da su izloženi svim vremenskim uvjetima, od ekstremne hladnoće, vrućine do kiše pa je bitno da su otporni na njih. Za vašu je sigurnost bitno da izaberete što kvalitetniji materijal jer će on dobro nositi teret za koji je predviđen i neće ugroziti vožnju. Odličan izbor za materijal su titan i čelik, jer su takvi krovni nosači iznimno čvrsti i otporni na mnoge vremenske uvjete, ali jako su popularne i razne legure od aluminija koje imaju jako malu težinu a izuzetnu čvrstoću.

Još jedna mogućnost koja će vam se otvoriti prilikom kupnje ovih nosača je ponuda nosača s bravom. Brava će zaštititi dragocjeni teret koji prevozite i riješiti vas nepotrebne brige kad se ne nalazite u blizini svog automobila. 

Avtomobilske krovne kutije
Vrlo elegantno rješenje za stvaranje dodatnog prostora u vašem automobilu su krovne kutije.

Automobilska krovna kutija – dodatan prostor za pohranu

Vrlo elegantno rješenje za stvaranje dodatnog prostora u vašem automobilu su krovne kutije. Mogu se kupiti u mnogo veličina i modela i vrlo su učinkovite u svojoj ulozi. Jednostavne su za korištenje i dobrodošle u mnogim situacijama.

Idealnu kutiju nije teško pronaći ako se prije kupnje uputite u neke osnovne detalje, funkcije i zahtjeve koje dobra automobilska krovna kutija mora ispunjavati. Jedna od najvažnijih stavki prilikom kupnje (osim veličine naravno) mora biti materijal od kojeg je kutija izrađena. On mora biti:

  • izdržljiv i postojan u svim vremenskim prilikama
  • otporan na visok tlak i strujanje zraka koje se odvija prilikom vožnje 
  • što laganiji kako ne bi previše utjecao na brzinu automobila

Odabir idealne kutije za auto

Dimenzije kutije moraju biti prilagođene vašem automobilu stoga nemojte uzeti kutiju koja će vam onemogućivati normalno otvaranje vrata, osobito u slučaju prtljažnog prostora koji ima vrata koja se dižu. 

Svakako je dobro da birate modele krovnih kutija koji su aerodinamičniji jer će oni biti ugodniji autu tijekom vožnje i neće pružati otpor na većim brzinama. Također pripazite i na kojoj se strani krovna kutija otvara te ju prilagodite sebi i svojim potrebama. 

Važno je napomenuti da svaki proizvođač sugerira koja je nosivost krovne kutije pa pretrpavanje kutije nije poželjno jer se tako smanjuje sigurnost vožnje i otvara mogućnost stvaranja neplaniranih problema na putovanju.

Članci iz iste kategorije: