Krovne kutije se danas mogu vidjeti na sve više automobila

Ukoliko u vrijeme godišnjih odmora malo više pažnje usmjerite na cestu, primijetiti ćete da mnogi automobili imaju krovne kutije. To nije ništa čudno jer prilikom odlaska na put prtljažnik često nije dovoljno velik kako bi u njega strpali sve što nam treba. Jedino pravo rješenje je tada korištenje krovne kutije.

Osnovne karakteristike i montaža

krovna-kutija-moderna-crna

Osnovne karakteristike krovnih kutija su jednostavnost montiranja i u konačnici veći kapacitet za smještaj prtljage. Montiraju se na krovne nosače koje možete kupiti u kompletu s krovnom kutijom, ako ih vaš automobil ne posjeduje. Neki su univerzalni dok su neki vezani isključivo za određene kutije. Ukoliko imate više od jednog automobila, bolje rješenje je kupovina univerzalnih nosača i kutije kako bi sve zajedno mogli lako prenositi na drugi automobil. Svaka kutija ima mogućnost zaključavanja na nosače kako ju se ne bi mogli skinuti bez odgovarajućeg ključa. Materijal od kojeg se kutije izrađene je vrlo kvalitetna plastika koja dobro podnosi sve vremenske uvjete. S obzirom da će kutija biti izložena vrlo niskim ili visokom temperaturama, kiši ili snijegu, to je itekako bitno za njenu dugotrajnost.

Isto tako, zbog sigurnosti preporuča se kutiju skinuti sa automobila ako ju ne planiramo duže vrijeme koristiti. S kutijom na krovu, automobil je osjetljiviji na udare vjetra pa nema razloga držati ju na krovu ukoliko nam nije potrebna.

Proizvođači i modeli

S obzirom da krovne kutije (http://www.withcar.hr/ponuda/krovne-kutije) postaju sve popularnije, na tržištu se mnogi proizvođači nadmeću svojim modelima. No, unatoč velikoj ponudi, kupci se uglavnom okreću nekim poznatijim brandovima koji se se nametnuli svojom kvalitetom. Tako su švedska kompanija Thule i talijanska kompanija Nordrive najčešće jedan od izbora. Njihove krovne kutije tokom godina prošle su niz testova koje provode neovisne agencije i uvijek su ostvarivale odlične rezultate. Rezultati se odnose na samu kvalitetu izrade, jednostavnost montiranja, aerodinamičnost i sigurnost. Obje kompanije u svojoj ponudi nude veliki izbor različitih modela.

Najveća razlika među modelima odnosi se na kapacitet kutije. On može biti dvostruko pa ćak i nekoliko puta veći od kapaciteta vašeg prtljažnika. Ako imate mali prtljažnik i planirate puno stvari prevoziti u kutiju, izaberite neku većeg kapaciteta. No, ukoliko planirate samo mali dio stvari prevoziti u krovnoj kutiji, nema smiska kupovati kutiju većeg kapaciteta koja će većinu vremena biti poluprazna. I ne zaboravite, da se na krov mogu staviti i nosači za skije pa i nosači za bicikle.

Članci iz iste kategorije: